Borivoje Simić – Komentar: Fond, Ćorluka i politizacija prirodne nesreće

Početak školske godine se bliži, a u poplavama pogođenim područjima morat će odgoditi nastavu ili je izvoditi pod šatorima jer škole nisu obovljene.
Obnova u poplavljenim dijelovima Federacije tek počinje, na pragu jeseni, jer je vlast nedopustvo troma i spora.

Piše: Borivoje Simić

Mnogo brže reagovale su međunarodne humanitarne organizacije poput UNDP-a, USAID-a dr. koje već uveliko rade na pomoći ugroženm lokalnim zajednicama.
Tri mjeseca su prošla od poplava, a federalna vlast je tek uspjela formirati fond za pomoć!
Zašto je taj posao tekao tako sporo objašnjavaju sastav Upravnog odbora Fonda i privremeni direktor, oko čega je očigledno bilo puno bitke.
U Upravnom odboru su sve sami ministri i samo jedan zastupnik ugroženih područja – maglajski načelnik Mehmed Mustajbašić, što jasno upućuje na namjere vlasti da ona dirigira novcem i bere političke i izborne poene u ovom poslu.
Zaista je žalosno što nema više predstavnika poplavljenih područja u Fondu, jer je taj fond upravo formiran zbog njih.
I jedan od dva predstavika privrede i najveći donator među privatnim poslodavcima Petar Ćorluka najavio je odlazak iz Upravnog odbora Fonda.
Čovjek koji je od Violete napravio bh. privredno čudo, kako sam reče, ne snalazi se u ovim poslovima.
Naravno, jer ne želi da učestvuje u političkoj raspodjeli pomoći, mada on to barem javnosti nije tako rekao. Uprkos tome, što federalni premijer govori da je rad oko saniranja posljedica nesreće lišen politizacije.
Da je sve u Fondu po želji vlastodržaca govori i imenovanje Jasmina Jaganjca na čelo, odanog čovjeka za odrađivanje stranačkih poslova.
Sve oko Fonda je napravljeno da bude upravo politizovano i iskorišteno u političke svrhe, pa nije isključeno da će se u neko doba, kao što su se svađali u Vladi, ministri u Fondu svađati oko toga kako i kome raspodijeliti nemali novac.
Centralizacija moći i novca koju smo vidjeli u RS-u i ovdje je na djelu, mada sva pomoć neće ići preko Sarajeva, kao što ide preko Banjaluke u slučaju drugog entiteta.
Otužno je što se vlast na ovakav način poigrava sa sudbinom unesrećenih ljudi, a upravo je ovo prilika da se izdigne iz uobičajenih uskogrudih stranačkih okvira i pokaže da je spoosobna nositi se sa posljedicama velike prirodne nesreće i položiti ispit pred svojim građanima.

Indikator.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close