PolitikaSvijet

Boris Johnson od kraljice zatražiti suspenziju parlamenta

Reakcije na skandaloznu odluku Borisa Johnsona: “Ovo je objava rata”

NAKON što je objavljeno da će britanski premijer Boris Johnson od kraljice zatražiti suspenziju parlamenta, nižu se gnjevne reakcije tamošnjih oporbenih političara, ali i šire javnosti.

Među prvim reakcijama ističe se ona konzervativnog zastupnika i protivnika Brexita u kampanji pred referendum 2016, Dominica Grievea, koji je ovo nazvao “nečuvenim potezom”. Upozorio je i da bi to moglo dovesti do glasanja o nepovjerenju vladi. “Vlada će pasti”, rekao je Grieve za BBC.

Velika Britanija je jedna od najstarijih parlamentarnih demokracija na svijetu i stoga ne čudi da je ovakav potez Borisa Johnsona izazvao zgražanje u toj zemlji.

 Peticija kojom se od vlade traži da ne suspendira, odnosno ne prorogira parlament već je prikupila 77 tisuća potpisa. “Parlament ne smije biti prorogiran ili raspušten osim ako i dok period za ispunjenje članka 50 (o izlasku iz EU) ne bude dovoljno produljen ili Velika Britanija ne odustane od izlaska iz EU”, stoji u tekstu peticije.

Predsjednik Laburističke stranke i lider oporbe Jeremy Corbyn objavio je priopćenje povodom najave suspenzije parlamenta. 

“Zgrožen sam bezobzirnošću Johnsonove vlade, koja govori o suverenitetu, a želi suspendirati parlament kako bi izbjegla nadzor svojih planova za bezobzirni Brexit bez dogovora. To je skandal i prijetnja našoj demokraciji. Zato laburisti s ostatkom parlamenta rade na tome da se pozove ovu bezobzirnu vladu na odgovornost i da se spriječi katastrofalni Brexit bez dogovora, koji je parlament već odbio. Ako Johnson ima povjerenja u svoje planove, treba dati narodu da o njima odluči na općim izborima ili na referendumu”, izjavio je Corbyn, čime je praktički podržao novi referendum o Brexitu. 

Bivši ministar financija Phillip Hammond izjavio je na Twitteru da bi sprečavanje parlamenta da pozove vladu na odgovornost u vrijeme “nacionalne krize” bilo “ustavni skandal” i “duboko nedemokratično”. Hammond je, podsjetimo, bio ministar u vladi Johnsonove prethodnice Therese May, a prošlog mjeseca, nakon što je Johnson postao premijer, dao je ostavku. Otada je žestoki protivnik Brexita bez dogovora. 

Premijer Johnson izašao je pred televizijske kamere i potvrdio da je zatražio od kraljice suspenziju parlamenta do kraljičina govora, za koji je potvrdio da je zakazan za 14. listopada. No Johnson poriče da je suspenzija motivirana nesuglasicama oko Brexita, već tvrdi da se samo radi o “nastavljanju planova da odvedemo ovu zemlju naprijed”.

“To je potpuno neistinito, Ako pogledate što radimo, donosimo novi zakonodavni program o kriminalu, o bolnicama, osiguravamo sredstva za obrazovanje koja trebamo i bit će sasvim dovoljno vremena i prije i poslije tog ključnog summita 17. listopada, dovoljno vremena u parlamentu da zastupnici rasprave o EU, da rasprave o Brexitu i sva ostala pitanja”, rekao je Johnson, osvrčući se na optužbe da želi ušutkati parlament u ključnom trenutku odluke.

Na Twitteru se oglasio i Tom Brake, glasnogovornik stranke Liberalni Demokrati, koji je ustvrdio da se radi o “objavi rata”. 

“Ako je BBC u pravu, Boris Johnson je upravo bacio rukavicu u lice parlamentarnoj demokraciji. Majka svih parlamenata neće mu dozvoliti da isključi narodni parlament iz donošenja najvažnije odluke s kojom se suočava naša zemlja. Njegova objava rata bit će dočekana s čeličnom šakom”, napisao je Brake.

BUKA PORTAL

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close