-TopSLIDEKultura življenjaLifestyleTehnologijaVisoko

Boris i Hanka zablistali – Visočani matematički prvaci FBiH

DVOJE VISOČANA FEDERALNI PRVACI: Boris i Hanka zablistali

61. takmičenje mladih matematičara Bosne i Hercegovine – Federalno prvenstvo učenika srednjih škola održano u subotu 22.5.2021. godine na nekoliko lokacija zbog pandemije korona virusa: u Sarajevu, Tuzli, Mostaru i Bihaću.

U konkurenciji najboljih matematičara Federacije dvije pobjede odnijeli su Visočani. Boris Stanković, učenik Druge gimnazije Sarajevo pobjednik je takmičenja u konkurenciji III razreda. Hanka Goralija, učenica Gimnazije Visoko, pobjednica je u konkurenciji IV razreda. Borisu je ovo nastavak dominacije na federalnim takmičenjima koja osvaja od 8. razreda, a Hanka je svoju srednjoškolsku karijeru završila u velikom stilu.

Učenicima su po uzoru na internacionalne matematičke olimpijade dodijeljene i medalje na osnovu broja osvojenih bodova. Boris je osvojio ZLATNU medalju ostvarivši najveći broj bodova u sve 4 generacije. Hanka je osvojila srebrnu medalju.

Srebrnu medalju osvojila je i Naida Purišević, također učenica Druge gimnazije Sarajevo. Ona je u konkurenciji III razreda zauzela 2. mjesto.

Na Matematičku olimpijadu BiH (državno takmičenje) plasirali su se osvajači medalja u sva 4 razreda. Tako je plasman na državno takmičenje izborila i Ajša Herceglija, još jedna Visočanka. Ona je u konkurenciji III razreda zauzela 8. mjesto i osvojila bronzanu medalju.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close