Borenović: Ako HDZ ne može bez SNSD-a neka im iz hrvatske kvote da jedno ministarsko mjesto

Potpredsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović izjavio je danas da je HDZ-u ponuđeno sve što kao legitimni predstavnici hrvatskog naroda treba da dobiju i da je njihovo pravo da izaberu s kim će sarađivati na nivou BiH, bez uslovljavanja ili ograničavanja.

(Fena)

Komentirajući navode da HDZ neće u vlast na državnom nivou bez SNSD-a, Borenović je rekao da HDZ može iz svoje kvote od tri ministarska mjesta dati jedno SNSD-u.

– Mislim da je korektno da smo uvažili ono što je suština BiH, Dejtonski sporazum, ravnopravnost dva entiteta i konstitutivnost sva tri naroda i pravo svih da žive u ovoj zemlji – rekao je Borenović u izjavi novinarima.

Kazao je da se stranke Saveza za promjene neće miješati u formiranje vlasti u Federaciji BiH.

Najavio je i da će delegacija PDP-a, 17. i 18. novembra u Briselu prisustvovati sjednici političke skupštine Evropske narodne partije, te očekuju da će dobiti podršku za formiranje vlasti od „narodnjačkih” partija u BiH.

– Očekujem i da će nam to otvoriti put ka korištenju evropskih fondova, jer će do 2020. godine na raspolaganju zemljama zapadnog Balkana biti 11 milijardi eura, od čega bi više od milijardu eura moglo biti na raspolaganju i BiH.

To je naš cilj, da počnemo da radimo kako bi građani imali koristi od ekonomije, a ne da se bavimo svađama i onim što je lični motiv pojedinaca – dodao je on.

Potpredsjednik PDP-a zatražio je danas da nadležni organi ispitaju utrošak više od 36 miliona KM bez PDV-a u realizaciju projekta “Hitna pomoć i zaštita od poplava u RS-u”, jer, kazao je, postoje sumnje da su ta kreditna sredstva trošena na sumnjiv način.

Borenović je zatražio od Glavne službe za reviziju javnog sektora RS-a i nadležnih institucija da ispitaju na koji način su utrošena navedena sredstva, jer postoje sumnje u netransparetno sklapanje poslova i utrošak velikih suma novca za poslove kao što je čišćenje kanala i košenje trave na priobalnom području.

– Treba uraditi reviziju ne samo zaključenih projekata, već i nadzora – rekao je Borenović, iznoseći podatak da postoje sumnje da nisu birane najpovoljnije ponude.

On je zaključio da će utrošenih oko 36 miliona KM, s kamatama, u takve poslove koštati naredne generacije u RS-u gotovo 50 miliona KM.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close