Amerikanci vjeruju da žive u vremenu privatne distopije

Amerikanci su vrlo zabrinuti zbog toga što vlade i privatne firme prate njihovo online ponašanje u post-snowdenskoj eri, potvrdio je novi izvještaj iz Pew istraživačkog centra. Većina njih želi da se uradi više po pitanju zaštite njihove privatnosti na internetu, piše The Washington Post.

(Oslobođenje)

Prema istraživanju, 8 od 10 Amerikanaca vjeruje da bi javnost trebala biti zabrinuta zbog vladinog praćenja telefonskih poziva i internet komunikacije. Oko 61% je izjavilo da bi željeli da se uradi više kako bi se zaštitila privatnost njihovih ličnih podataka na internetu.

I nisu samo zabrinuti zbog vlade. Amerikanci sve više osjećaju da privatne kompanije prikupljaju i iskorištavaju podatke o njima. Više od 90 posto anketiranih se složilo ili “snažno” složilo da nemaju kontrolu nad time kako kompanije prikupljaju i koriste te podtake. Gotovo dvije trećine vjeruje da bi vlada trebala učiniti više da regulira oglašivače, dok je preko 60% izrazilo skepsu da pružanje ličnih podataka kompanijama čini njihovo online iskustvo boljim na smislen način, ne slažući se sa tvrdnjom: “Ja cijenim da su online usluge učinkovitije zbog povećanog pristupa mojim ličnim podacima.”

Nepovjerenje

No, 55 posto je odgovorilo da su spremni podijeliti neke informacije u zamjenu za besplatne online usluge. Ova vrsta kognitivne distance objašnjava kako su čak i konzumenti sve više svjesni kako se podaci o njima skupljaju, a što je osnovni ekonomski princip većine online servisa koji korisničke podatke na kraju pretvaraju u material za oglašavanje.

Nepovjerenje prema oglašivačima je raširena. Samo 1 posto ispitanika u istraživanju izjavilo je da vjeruje oglašivačima da rade ono što je ispravno “cijelo vrijeme”, dok 11% vjeruje oglašivačima “većinu vremena”.
Vlada stoji nešto bolje u smislu percepcije javnosti, s 2 posto njih koji joj vjeruju gotovo svo vrijeme i 16 posto većinu vremena.

Amerikanci su bili zapanjeni vijestima da je njihova vlada imala program nadgledanja kada je NSA kontraktor Edward Snowden obznanio vladine informacije u ljeto 2013. Prema Pew Institutu,  veliki broj Amerikanaca je sada barem upoznato sa ovim programom nadgledanja, i to 43% koji tvrde da dosta znaju o tome  i 44% koji barem “malo” znaju o tome da njihova vlada prikuplja informacije.

Pri tome, kada konzumenti bolje znaju za program, manja je vjerovatnost da im se dopada digitalno špijuniranje. “Samo 23% odraslih koji su dobro upoznati sa aktivnostima NSA misle da je online nadzor dobra stvar za društvo, nasuprot njih 46% koji manje znaju o ovoj stvari,” stoji u analizi Pew-a.

Tekstualnim porukama ne vjeruje 58%

Povrh svega, veliki broj onih koje je Pew anketirao ne smatraju da je dobro za naciju da njihove online aktivnosti budu nadzirane. Preko 60% nije manje ili više saglasno sa izjavom “dobro je za društvo ako ljudi smatraju da postoji neko ko prati ono što rade online.”

Rezultati analiza od protekle godine i pol dodatno potcrtavaju skepticizam konzumenata koji se odnosi na njhove komunikacijske kanale. Preko 80% njih iz ankete se ne osjeća “malo” ili “nimalo” sigurnim prilikom upotrebe društvenih medija da preko njih dijele privatne informacije sa drugima, dok 68% nije komforno da koriste instant poruke, dok se 57% ne osjeća sigurnim da privatne informacije plasira putem e-maila.

Tekstualnim porukama ne vjeruje 58% anketiranih, a mobilni uređaji i fiksne linije stoje malo bolje. Tek nešto više od 30% se osjeća sigurnim da koriste fiksne telephone kada razmjenjuju private informacije, dok je 46% skeptično u pogledu sigurnosti informacije preko mobitela.

Oni koje je Pew anketirao, također smatraju da mogu malo šta da učine kako bi zaštitili svoju privatnost na internetu. Samo 24% smatra da im je lako da online budu anonimni.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close