BiHPolitika

Borci poručuli: Ili Rezolucija ili revolucija

Ispred Vlade FBiH borci poručuli: Ili Rezolucija ili revolucija

Dali su rok od sedam dana za usvajanje Rezolucije i za ostavku ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salke Bukvarevića, javlja reporter bh. novinska agencija Patria. Ukoliko se to ne desi, ponovo bi bili organizirani protesti.

Podsjećamo, nekoliko hiljada boraca iz BiH došlo je pred Vladu FBiH kako bi ostvarili svoja prava i dobili status kojim im pripada kao pripadnicima Armije RBiH i HVO-a.

Bez dogovora

Delegacija koja je ušla ne pregovore u Vladu FBiH nakon nešto više od sat vremena izašla je pred okupljene te su kazali da ih oni s kojima su razgovarali ne priznaju niti je postignut ikakav dogovor, javlja reporter Patrie.

Murat Silajdžija, koordinator Savjeta branilaca Srednjobosanskog kantona prozvao je i udruženja boraca sa područja Tuzlanskog kantona te kazao “neka im je na sramotu”.

– Oni nas nazivaju neformalnim grupama, mi smo časni sinovi Republike BiH. Ostajemo još ovdje, tražimo podršku 10 kantona. Moramo dostojanstveno dokazati da nisu hodajuće bombe kao što nas nazivaju. Poslali nam ljude koji su Radna grupa, hladno jeste ponovo proživljavate 1992. umjesto da ponude konkretna rješenja oni pričaju o nekih dodatnih 20 godina kako bismo pomrli.

Članovi Radne grupe nisu znali ni odgovoriti na pitanje koliko je ljudi uvedeno u pravo.

– Mogu me samo u mrtvačkom sanduku odnijeti odavde – kazao je Silajdžija.

Okupljeni su ponovo poručili da traže ostavku ministra Salke Bukvarevića, te ga već nazivaju „bivšim“.

Plan blokada cijele FBiH

– On je ministar političke oligarhije, a to je SDA i SBB oni su najodgovornije što su borci danas ovdje. Mi smo ovdje bez čaja, dok oni imaju po 5.000 KM.

Čuju se i prijetnje da će boračke organizacije blokirati cijelu FBiH ukoliko se Rezolucija hitno ne uputi u parlamentarnu proceduru.

Neki su obraćajući se prisutnim poručili da ovo više nije njihova vlast i da razmišljaju o odlasku iz Sarajeva i BiH.

Predstavnici 5. korpusa Armije RBiH najavili su potpunu blokadu GP Izačić čim se vrate u Bihać uz poruku ili Rezolucija ili revolucija.

Ipak svi govornici pozvali su na dostojanstvo, mirne proteste ali uz opasku da se sa vlastima može pričati i na drugi način.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close