Borba za pozicije počinje: Dva HDZ-a idu zajedno na izbore?

Hoće li dva HDZ-a uspjeti dogovoriti zajednički nastup u općinama središnje Bosne i Posavine unutar Hrvatskog narodnog sabora na predstojećim lokalnim izborima pitanje je od kojeg ovisi i mnogo toga, a prvenstvo politički povrat izgubljenih prostora koji su “šapatom” pali zbog nemogućnosti dogovora 2012. godine
Na kocki je mnogo toga, posebno zbog činjenice da se radi o nacionalno osjetljivom prostoru i općinama u kojima je brojčani odnos hrvatskog i bošnjačkog biračkog tijela uvijek na vagi. Spomenimo samo neke – Vitez, Busovača, Novi Travnik, Odžak- ovo su reprezentativni primjeri koji pokazuju kako hrvatska nesloga može dovesti do političkog poraza, a u navedenim su općinama zbog postojanja više hrvatskih kandidata (uključujući i “neovisne”) Bošnjaci dobili načelničke pozicije, piše Dnevni list.
Iako odnosi u Općinskim vijećima ne dopuštaju bošnjačkim elitama mnogo manevarskog prostora pozicija načelnika ipak je vrlo važna ne samo s nacionalne, već i one svakodnevne društvene pozicije. Zbog navedene situacije ovih dana odlaze i prve poruke u kojima se ističe kako zajedništvo dva HDZ-a na ovim prostorima treba biti opcija na koju se ozbiljno računa.
Otvoreni za suradnju
Tako je predsjednik Središnjeg odbora HDZ-a 1990. Nediljko Rimacpotvrdio kako je ta stranka otvorena za suradnju na prostorima u kojima je ugrožena nacionalna pozicija te da neće biti do njih kada je u pitanju dogovor. Međutim, u obzir treba uzeti sadašnje odnose unutar HNS-a koji se manifestiraju kroz antagonizam između dužnosnika dva HDZ-a koji su eto prisiljeni sjediti u istoj instituciji.
Dovoljno se prisjetiti situacija uoči i nakon izbora, kao i u vrijeme posljednjeg zasjedanja HNS-a kada su na vidjelo izašle prilično oprečne vizije kako i gdje nastupati zajedno te kako uspostaviti fer i ravnopravan odnos među unutarhrvatskim konkurentima. Stoga je realno za pretpostaviti kako će proces dogovaranja oko zajedničkih kandidata biti u startu opterećen personalnim neslaganjima, dok bi eventualne zajedničke liste za općinska vijeća ipak trebalo lakše posložiti.
Gubitak općina
Do sada je bilo nekoliko pokušaja da dva HDZ-a ostvare suradnju na prostoru središnje Bosne, a posljednji put; 2012. godine nije došlo do dogovora, iako su dvije stranke tada bile u relativno dobrim odnosima. Umjesto strategije i odricanja prevladale su uskostranačke ambicije što je dovelo do sljedeće situacije – u Vitezu je na izbore izašlo oko 2000 Hrvata više nego Bošnjaka pa i unatoč takvom odnosu birača, Advan Akeljić iz SDA pobijedio je Vladu Alilovića s preko 300 glasova viška. U Busovači su Hrvati zbog nesloge unutar HNS-a također ostali bez pozicije načelnika pa je tako kandidat SDA Asim Mekić s vrlo malom razlikom u glasovima odnio pobjedu nad kandidatom HDZ-a BiH Mladenkom Čavarom.
Isto se dogodilo i u Novom Travniku gdje je pobijedio Refik Lendo. U ostalim općinama središnje Bosne poput Jajca, Uskoplja, Fojnice i Travnika Hrvati su također trpjeli zbog nesloge, iako realno gledajući brojčani odnos bošnjačkih glasača u navedenim mjestima ide u korist Bošnjaka. U Odžaku, pak dogodila se potpuno apsurdna situacija koja je pokazala kakvi su odnosi stranaka unutar HNS-a pa su tako hrvatske stranke imale čak pet kandidata (i jednog neovisnog), zbog čega je SDA-ovac Hajrudin Hadžidedić imao relativno lak posao.
Gdje samostalno, a gdje zajedno?
Za iduće lokalne izbore jedan od izazova mogao bi se pojaviti u modalitetu i širini eventualnog zajedničkog nastupa hrvatskih stranaka. Za očekivati je kako će HDZ BiH tražiti zajedničke liste u mnogo većem broju općina za razliku od HDZ-a 1990., koji je već najavio kako će nastupati samostalno u općinama u kojima nije ugrožena nacionalna pozicija.
(Dnevni-list.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close