Boračka revizija u FBiH: Iz prava izvedeno 5.915 korisnika

Prema informaciji koju je Zukan Helez, federalni ministar za pitanje boraca, poslao Vladi Federacije BiH, od juna 2010. do kraja septembra 2012. godine, revizijom boraca iz prava je izvedeno 5.915 korisnika.

Na Institutu za medicinsko vještačenje Federacije BiH bez prava je ostalo 1.355 ratnih vojnih invalida, 166 iz prava je izvela Inspekcija Ministarstva za boračka pitanja, 97 ih je bez prava ostalo putem upravnog nadzora, a 539 zbog toga što, ni nakon dva poziva, nisu došli na Institut radi procjene invalidnosti.

Plus, minus

Iz, kako se navodi u informaciji, raznih razloga, bez naknade je ostalo 530 korisnika, a 2.719 korisnika je umrlo, pa je samim tim ostalo bez naknade. Nadalje, bez naknade je ostalo i 257 djece – školaraca  poginulih boraca. Dakle, više od pola korisnika bez prava je ostalo ne zahvaljujući reviziji i ministru Helezu, no biologiji. Kako je rekao ministar Helez, kontrolom boraca ušteđeno je, na godišnjem nivou, 20.000.000 KM poreskih obveznika.

“Ušteda se vidi iz stavke u budžetu. U prošlom budžetu imali smo predviđenih 325 miliona KM za lične i porodične invalidnine, a ove godine imamo 315 miliona KM…”, pojasnio je ministar.

Sad, prema podacima Ministarstva finansija Vlade FBiH, u prvih devet mjeseci prošle, 2011. godine, za invalidnine i porodične invalidnine i tome slično izdvojeno je 241.619.498 KM. A u prvih devet mjeseci ove godine za iste je namjene izdvojena 235.602.091 KM. Ušteda bi, dakle, bila oko šest miliona KM. Ako je to rezultat revizije boraca, a dijelom i jeste, ministar Helez zaslužuje spomenik!

No, s izgradnjom spomenika trebalo bi pričekati. Revizija nije završena, barem 80 posto onih koji su iz prava izvedeni revizijom presavilo je tabak i podnijelo tužbu Vrhovnom sudu FBiH. Za sada, Sud nije razmatrao niti jednu tužbu. Ipak, na adresu Ministarstva za pitanja boraca stigao je, kako je pisala Slobodna Bosna, zahtjev za isplatu izvršnih sudskih rješenja po tužbama korisnika braniteljskih prava iz Hercegovine, čiji ukupni iznos dostiže gotovo sedam miliona maraka.

Potraživanja HVO-a

Radi se o sudskim sporovima koje su bivši pripadnici HVO-a pokrenuli 2007, budući postupak revizije prvostupanjskih rješenja, zbog spore administracije, nije proveden u zakonskom roku od tri mjeseca, čime su rješenja postala pravomoćna. Kako su tim ljudima, u međuvremenu, uskraćene isplate novčanih naknada, oni su odreda podnijeli sudske tužbe i, odskora, riješili sporove u svoju korist.

Naravoučenije, o budžetskim uštedama na stavci koja se tiče davanja stradalnicima rata i borcima može se govoriti tek kada se revizija, ali i sudski sporovi koje su poveli oni što su ostali bez naknada, završi.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close