Kultura

Bogumili uskrsnuli u Zagrebu, za BiH kažu da je stablo civilizacije svjetla!

Blaženi Ivan tvrdi da je osnovao balkanski ogranak drevne sekte

Bogumili, drevna kršćanska sekta koja je dio historije Bosne i Hercegovine više nego ijedne druge zemlje na Balkanu, i dalje postoji, sudeći prema Centru balkanskih bogumila koji je formiran i djeluje u Zagrebu pod vodstvom izvjesnog Blaženog Ivana Bogumila.

Ova organizacija ili grupa poštovalaca i sljedbenika bogumilstva, kršćanskog učenja koje se pojavilo oko 10. stoljeća na ovim prostorima i smatrano je herezom, ima svoju internetsku stranicu i Facebook profil s više od 2.000 članova. Osnivač ove organizacije prepun je pozitivnih riječi o Bosni i Hercegovini. Za njega navode da je mislilac, pisac, pjesnik, muzičar…

Narodna vjera

Duhovni učitelj zagrebačkih bogumila o BiH kaže da je to “nebeski vrt koji cvjeta”, a bh. građane opisao je kao “stablo buduće civilizacije svjetla”.

– Obožavam BiH kao da sam Bosanac napola. Zbog čuvanja bogumilskog križa i širenja mira. BiH protiv svjetske vlade i kumira – navodi, između ostalog, Ivan Bogumil.

ivan-bogumil5

Ivan Bogumil osnivač zajednice: BiH nebeski vrt koji cvjeta

Kako ističu, njihov cilj je “upoznavanje s duhovnom školom suvremenih bogumila koju vodi veliki mistik i duhovni učitelj današnjice”.

– Bogumilski pokret predstavljen je u više država svijeta. Velika čast nam je imati ga na Balkanu, kolijevci bogumila. Sjedište nam je u Hrvatskoj, ali u perspektivi, nadamo se imati centre širom Balkana. Bogumilstvo leži u praosnovi svih kultura, naroda i nacija zemlje – istaknuto je na njihov internetskoj stranici.

S druge strane, Enver Imamović, bh. arheolog i historičar, smatra da je vjera, i to bogumilska, u Bosni imala sve odlike narodne vjere, ali nikad nije slijedila učenje zvanične Crkve. Rezultat toga su sukobi, križarski ratovi i progoni u srednjom vijeku, navodi profesor.

Posjetili Sarajevo 

U posjeti našoj državi bili su u aprilu, kada su održali predavanje o temi bogumilstva. Učestvovali su i na Sajmu knjige. Tada su se susreli s profesorom Imamovićem. On za  “Avaz“ kaže da je dobro da postoji jedan takav centar i da je lijepo da se to učenje i danas njeguje. BiH je, kako kaže, davno trebala biti domaćin svjetskog kongresa o bogumilstvu, ali ratne neprilike to su spriječile. Do danas ideja naučnog skupa nije zaživjela.

imamovic5

 Imamović: Imao susret

– Danas postoji samo ideja o tome, ali svakako da ćemo raditi više na tome. Bosna je jedina u srednjem vijeku imala tu vjeru, mi smo, praktično, bili rasadnik bogumilstva – kaže Imamović.

 

Formirali Crkvu bosansku

Iz historije je poznato da su bogumili formirali i autohtonu Crkvu bosansku, neovisnu o Vatikanu i vezanu uz tadašnju kraljevinu Bosnu. Prema nekim historičarima, ovaj pravac zagovarao je čistiju verziju kršćanstva od zvaničnog Vatikana, koji ju je u to vrijeme proganjao. Zvanični simbol bio im je ljiljan.

I danas se uz njih vežu mnoge kontroverze, a njihov period je predmet izučavanja. Srednjovjekovni nadgrobni spomenici stećci smatraju se ostacima bogumilske kulture, a postoje teze o masovnom prelasku bogumila na islam.

Autor: N. M.

avaz.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close