Bogata sportska 2014. godina: Olimpijada u Sočiju, SP u fudbalu, košarci, odbojci…

Godina 2014. bit će jedna od najbogatijih sportskim događajima ikada. U godini koju ćemo dočekati sutra u ponoć održat će se planetarno dvije najveće sportske manifestacije, Zimske olimpijske igre u Rusiji, te Svjetsko fudbalsko prvenstvo u Brazilu.

Anadolija

Olimpijada u Sočiju bit će otvorena 7. februara, a svečano zatvaranje desit će se 23. dana u drugom mjesecu. Takmičenja će se odvijati u 15 sportova i 98 disciplina. Pretpostavlja se da bi Olimpijada u Sočiju trebala biti najbolje organizirana u dosadašnjoj historiji zimskih igara. Prema najavama, organizatori će veliku pažnju posvetiti i sigurnosti, zbog sve učestalijih terorističkih napada u Rusiji

Finale Lige prvaka 24. maja u Lisabonu

Uz Igre u Sočiju, u epicentru sportske javnosti bit će i Mundijal u Brazilu. Šampionat najboljih fudbalera svijeta trajat će od 12. juna do 13. jula, a odigrat će se na stadionima u 12 gradova. Od država iz regije zapadnog Balkana na SP nastupit će reprezentacije Bosna i Hercegovine i Hrvatske. Osim njih, učešće će uzeti i Kamerun, Meksiko, Španija, Holandija, Čile, Australija, Kolumbija, Obala Slonovače, Grčka, Japan, Urugvaj, Kostarika, Engleska, Italija, Švicarska, Ekvador, Francuska, Honduras, Argentina, Iran, Nigerija, Njemačka, Gana, Portugal, SAD, Belgija, Alžir, Rusija, Južna Koreja i domaćin Brazil.

Fudbalske reprezentacije Starog kontinenta 7. septembra 2014. počet će kvalifikacije za Evropsko prvenstvo „Francuska 2016”, na kojem će po prvi put, umjesto dosadašnjih 16, nastupiti 24 nacionalna tima. U devet kvalifikacionih grupa učestvovat će rekordne 53 reprezentacije podijeljene u devet grupa, gdje će u osam biti po šest selekcija, te u jednoj pet. Premijerno igrat će i Gibraltar, novoprimljeni član UEFA. U kvalifikacijama jedino neće se takmičiti domaćin Francuska, koja je kao organizator prvenstva direktno osigurala plasman na EP. Žrijeb kvalifikacijskih grupa za EURO 2016 održat će se 23. februara u Nici.

Od najznačajnijih fudbalskih događaja u 2014. vrijedi izdvojiti i finale Lige evropskih prvaka, najbogatijeg klupskog takmičenja svijeta, koje će se odigrati 24. maja u Lisabonu (Portugal) na stadionu „Luz”. Finalni meč UEFA Evropa lige zakazan je za 14. maja u Torinu (Italija). Utakmica UEFA Super Cupa je 12. avgusta u Kardifu (Vels).

Mundobasket u Španiji

Sjajna sportska godina obilovat će svjetskim prvenstvima u brojnim sportovima. Od 30. augusta od 14. septembra u Španiji tako će se održati Mundobasket na kojem će igrati 24 reprezentacije. Svjetsko prvenstvo za košarkašice je od 27. septembra do 5. oktobra u Turskoj, gdje će nastupiti 16 selekcija.

Odbojkaši će SP imati od 3. do 21. septembra u Poljskoj (24 državna tima), a odbojkašice od 23. septembra do 12. oktobra u Italiji (24).

Svjetsko dvoransko atletsko prvenstvu gledat ćemo od 7. do 9. marta u Sopotu (Poljska). Svjetsko prvenstvo u hokeju na ledu, na kojem će nastupiti 16 reprezentacija, bit će održano od 9. do 25. maja u Bjelorusiji. Karate SP je od 5. do 9. novembra u Bremenu (Njemačka).

Prvi veći sportski događaj u 2014. godini je Evropsko prvenstvo za rukometaše. Počet će 12. januara i trajat će 14 dana u Danskoj. Evropskim prvenstvom, ali za rukometašice bit će zaključena sportska godina. Igrat će se od 7. do 21. decembra u Hrvatskoj i Mađarskoj. Godina će biti obilježena i EP u atletici od 12. do 17. avgusta u Cirihu.

Četiri Grand Slam turnira, tradicionalno, i u predstojećoj godini bit će perjanice u kalendaru teniskih dešavanja. Australian Open održat će se od 13. do 26. januara, Roland Garros od 25. maja do 8. juna, Wimbledon od 23. juna do 6. jula, te US open od 25. avgust do 8. septembra.
U regiji EP za rukometašice i EP u veslanju

Evropsko prvenstvo za rukometašice od 7. do 21. decembra u Mađarskoj i Hrvatskoj bit će najznačajniji sportski događaj na tlu našeg regiona u 2014. Parirati mu može i Evropsko prvenstvo u veslanju u Beogradu (31. maja i 1. juna). Da su se najvažniji sportski događaji svijeta nekada organizirali i na ovdašnjim prostorima, podsjetit ćemo se 31. januara i 1. februara, kada će na planinama Bjelašnici i Jahorini biti centralno obilježavanje tri decenije od Zimskih olimpijskih igara održanih u Sarajevu 1984.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close