BiHPolitika

Bodo Weber: Dodik ostaje na “Crnoj listi”

NJEMAČKI EKSPERT ZA BALKAN BODO WEBER: „Dodik nije priman u prijestolnicama Europske unije dugi niz godina, CRNA LISTA OSTAJE“!

Bodo Weber, njemački politikolog i ekspert za Balkan, u intervjuu za DW govori o pobjedi Milorada Dodika u utrci za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz bh. entiteta Republika Srpska

 

“Dodik je do sada uspješno podrivao ustavni poredak BiH i Republike Srpske. No, pitanje je koliko on to može uraditi iz pozicije Predsjedništva BiH, jer tu ima ograničene ingerencije”, kaže Bodo Weber u intervjuu za DW.

 

Milorad Dodik je ušao u Predsjedništvo BiH. Šta mislite hoće li dalje raditi na razbijanju Bosne i Hercegovine i nezavisnosti Republike Srpske? Treba li da se plašimo novih granica na Balkanu?

Ne sumnjam u to da gospodin Dodik uraditi ono što najavljuje. On već deset godina, zapravo 12-13 godina, radi na podrivanju ustavnog poretka BiH. Meni ostaje nejasno zašto je baš ovaj put išao na poziciju srpskog člana Predsjedništva BiH, ali to treba vidjeti, šta će on tamo konkretno uraditi.

 

Možda se upravo zbog toga kandidovao za Predsjedništvo BiH?

Ipak treba vidjeti. On je do sada uspješno podrivao ustavni poredak BiH i Republike Srpske. No, pitanje je koliko on to može uraditi iz pozicije Predsjedništva BiH, odnosno jednog člana BiH, jer tu ima ograničene ingerencije. Možda je bio plan da on uđe u Predsjedništvo sa svojim partnerom Draganom Čovićem. Ali, koliko vidim po preliminarnim rezultatima, ako je to bio plan onda taj plan nije uspio.

 

Izjavio je kako će prvo otići „kod predsjednika” pa tek onda u Sarajevo – mislio je na predsjednika Srbije AleksandraVučića. Da li to znači da kod Vučića ide po direktive?

To je sad pitanje odnosa između Beograda i Dodika. Sjetimo se perioda kada je predsjednik bio Boris Tadić, kada je taj odnos bio mnogo tješnji. Onda je došao Vučić koji je prije nekoliko godina počeo sa malo zdravijim odnosom prema Bosni i Hercegovini odlaskom u Sarajevo. Ali, to se posljednje dvije tri godine ponovo promijenilo. Mislim da se i u ovom slučaju postavlja pitanje koje se već dugi niz godina postavlja: koliko je Dodik ovisan o Beogradu?

 

Mislim da se to prethodno već pokazalo, za vrijeme predsjednika Tadića. Jer, nije to više odnos iz 90-ih gdje srpska politika u BiH zavisi od Beograda. Ne vjerujem stoga da on ide po direktive. Naravno da na neki način politika u Republici Srpskoj zavisi do politike u Srbiji, ali to nije odlazak po direktive, već više neka vrsta pokazivanja saveza.

 

Kako će se Dodik predstaviti na međunarodnom planu. Budućem članu Predsjedništva BiH je zabranjen ulaz u SAD, a samim tim i u Ujedinjene nacije?

On nije priman ni u prestonicama Evropske unije dugi niz godina. To je upravo protokolarno zanimljivo pitanje. Treba vidjeti šta to znači i kako će se odnositi Evropska unija, da li će promijeniti kostur, ali što se tiče SAD tu neće biti promjene.

 

„Crna lista” ostaje?

Tako je. Vidjeli smo na slučaju Špirića (Nikola prim. aut.). A za Evropsku uniju je još rano govoriti, da li će biti blokade članova Predsjedništva. Vidjećemo, kazao je Weber u interjuu za DW.

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close