-TopSLIDEKultura življenjaLifestyleShowbiz

Bob Dylan

Bob Dylan američki pjevač, skladatelj i pjesnik. Jedan od najvećih kantautora 20. stoljeća i kultna ličnost generacije 1960-ih godina. Prvi glazbenik koji je dobio Nobelovu nagradu za književnost.

Pravim imenom Robert Allen Zimmerman (Duluth, Minnesota, 24. svibnja 1941.)

Često je kroz pjesmu izražavao bunt protiv politike i društvenih dogmi njegova vremena, govorio o problemima religije i vjere općenito, te pjevao o ljubavi.

Osvojio je Nobelovu nagradu za književnost 2016. godine “za stvaranje novih poetskih izražaja unutar velike američke tradicije pjesama“, te tako postao jedini glazbenik kojemu je to uspjelo.

Smatra se kako je njegov utjecaj na rock glazbu zaista velik. Prvi je inzistirao na kvaliteti tekstova pjesama, a njegovo je pjevanje otvorilo vrata drugim pjevačima s manje atraktivnim glasovima, kao što je Lou Reed iz Velvet Undergrounda. Jedan je od prvih koji je svirao folk rock te country rock i americanu. Vlasnik je prvog dvostrukog albuma u povijesti.

Svira gitaru, usnu harmoniku i glasovir. U svojoj dosadašnjoj karijeri objavio je 44 albuma od kojih su zasigurno najzapaženiji “The Freewheelin Bob Dylan”, “Blonde on Blond”, “Blood on the Tracks”, “Desire” te “Love and Theft”.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close