Blokiran rad Granične policije i Direkcije za koordinaciju policije

Od jutros Bosna i Hercegovina, faktički, nema u funkciji dvije državne institucije, Graničnu policiju BiH i Direkciju za koordinaciju policijskih tijela BiH, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP).

Naime, čelnicima te dvije institucije Vinku Dumančići i Himzi Selimoviću, koje djeluju pod kapom Ministarstva sigurnosti BiH, jučer, 9. marta, istekao je mandat, kao i njihovim zamjenicima, a Vijeće ministara BiH nije, barem ne transparentno, donijelo odluku o imenovanju novih čelnika ili imenovanju vršilaca dužnosti.

Na taj način, dvije institucije od vitalnog značaja za funkcioniranje države nemaju legitimno rukovodstvo, zakonski su obezglavljene, a niko u njima nije ovlašten da potpisuje akte i donosi ključne odluke, javlja NAP.

U složenoj sigurnosnoj situaciju, kakvom ju je opisalo i Vijeće ministara BiH u nedavnim zaključcima, takva situacija može dodatno narušiti sigurnosni sistem, posebno ako se uzmu u obzir nedavni teroristički napad na zgradu Predsjedništva BiH.

Nadležni u Vijeću ministara i ministarstvu sigurnosti BiH, te u državnom Nezavisnom odboru još uvijek se nisu oglasili. I sam Nezavisni odbor za izbor policijskih čelnika je također, bez mandata, a nije izabran novi. Sudeći po tome, blokada funkcioniranja, ove dvije policijski agencije mogla bi potrajati.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close