PolitikaRegion

Bivši pripadnik zloglasne jedinice: Škorpioni i Arkanova garda bili su jedinice SDB-a Srbije

Bivši pripadnik Škorpiona Goran Stoparić posvjedočio je na suđenju Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću da su Škorpioni i Srpska dobrovoljačka garda Željka Ražnatovića-Arkana bile jedinice Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije.

Stoparića je unakrsno ispitvala Odbrana drugooptuženog Simatovića, koja je dokazivala da to nije tačno i da su te formacije, tokom ratova u Hrvatskoj i BiH, bile u sastavu vojske Republike Srpske Krajine (RSK) i Republike Srpske (RS).

Svjedok je uzvratio da je to “oficijelno” možda bilo tako, ali da je “SDB iz Beograda bila glavna za sve te organizacije”. Škorpione i Arkanovce Stoparić je nazvao “pomoćnim jedinicama SDB Srbije”.

“Oni su bili pod utjecajem SDB-a i na teren su išli gdje ona kaže. SDB je znala gdje su, šta su i šta rade, gdje treniraju, gdje će ići i sve ostalo”, opisao je Stoparić.

Po optužnici, koja bivšeg šefa SDB-a Srbije Stanišića i njegovog pomoćnika Simatovića tereti za zločine u Hrvatskoj i BiH, Škorpioni su u julu 1995. kod Trnova strijeljali šestoricu srebreničkih Muslimana i snimili taj zločin.

U glavnom iskazu, početkom novembra, Stoparić je potvrdio da je bio očevidac tog ubistva i da je zločin naredio komandant Škorpiona Slobodan Medić zvani Boca.

Ražnatovićeva formacija, po optužnici, počinila je zločine u Istočnoj Slavoniji, u Hrvatskoj, i u Bijeljini, Zvorniku i Sanskom Mostu.

Simatovićeva Odbrana predočila je dokumente da su Škorpioni i Arkanovci bili u sastavu vojske RSK.

Na pitanje branioca Mihajla Bakrača ima li on dokaze i činjenice za svoju suprotnu tvrdnju, Stoparić je odgovorio da je svoj iskaz utemeljio na ratnom iskustvu.

“To su za mene činjenice”, rekao je svjedok.

Haški proces Simatoviću i Stanišiću bit će nastavljen iduće sedmice.

Klix
Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close