Kultura življenjaLifestyle

Bivša manekenka u invalidskim kolicima čeka bebu

Vernesa Krišto u maju će se naći u najljepšoj ulozi

UPRKOS TEŠKOJ ŽIVOTNOJ DRAMI OSTVARUJE SAN Bivša manekenka u invalidskim kolicima čeka bebu

Uprkos teškoj životnoj priči, bivša manekenka i veliki borac Vernesa Krišto u maju će se naći u najljepšoj ulozi – majke.

Početkom 2007. godine Vernesu je rijetko oboljenje kičme prikovalo za bolesničku postelju, a bolest se razbuktala između dvije modne revije. Umjesto na pistu u novim modelima, tada 19-godišnja manekenka završila je na operacionim stolovima u Tuzli, Zenici, Budimpešti…

Carski rez

No, iako je već punih osam godina prikovana za invalidska kolica, ovu 27-godišnju Zeničanku to ni najmanje ne ohrabruje da ispuni svoj san i postane majka.

– Trenutno sam u petom mjesecu trudnoće. Za nekoga ko je u mom stanju, neko bi rekao da je to teško. Istina, nije lako, jer se navikavam na kilograme, s obzirom na to da sam uvijek bila manekenski tip i nisam imala viška kilograma. Tako sam građena, pa mi je neobično da imam stomak, ali polako se navikavam – govori Krišto.

Prije trudnoće, a i prva tri mjeseca Vernesa je, kako kaže, redovno vježbala u teretani, pri čemu joj je pomagao njen suprug Oliver, koji joj je ujedno i najveća podrška.

– Doktor mi je rekao da nema nikakvih problema, da mogu na početku trudnoće ići u teretanu, samo da pazim da ne padnem, jer sam vježbala uz pomoć štaka i nisam smjela dizati ništa teško. Sad već ne mogu, jer mi je veći stomak, a i umor me savlada. Suprug i ja sada živimo sami, nismo više u zajednici s mojom mamom, pa dok obavim sve kućanske poslove, to mi je dovoljan trening – kroz osmijeh govori simpatična Zeničanka.

vernesa-3

 Krišto: Rijetko oboljenje kičme prikovalo je za bolesničku postelju

Iako su dijete planirali tek nakon što se finansijski stabiliziraju, neke stvari se, dodaje Krišto, ipak ne mogu planirati. Ona je danas, ističe, sretna i uzbuđena zbog prinove.

– Mislim da nema ništa ljepše od toga da žena bude trudna. Sve u svemu, za sada se osjećam super. Malo sam istraživala što se tiče žena koje su u invalidskim kolicima, a koje su trudne. Posljednja dva mjeseca znaju biti kritična zbog bolova u leđima, jer su nama još odranije slabi ti mišići. Ne znam koliko su slabi moji, jer sam se već kretala na štakama i nisam stalno bila u kolicima. Dosta sam trenirala i ne znam kako će na mene utjecati ta posljednja dva mjeseca, ali daj Bože zdravlja, pa nekako ću i to izgurati. Porodit ću se na carski rez, jer imam pločicu u vratu zbog operacije, pa mi je nekako tako sigurnije – poručila je Krišto.

Najveća podrška

U svakoj nesreći, smatra Vernesa, ima i neka sreća …

– Bog s neke strane čovjeku oteža, a s druge olakša. Kada se jedna vrata zatvore, druga se otvore. Nikad nisam ni sanjala da ću se udati u ovakvom stanju, a pogotovo ne da ću zatrudnjeti. Živimo u takvom okruženju u kojem se ljudi u kolicima, nažalost, ne smatraju normalnima. No, ja sam uvijek bila vedra, druželjubiva i komunikativna, kako van kolica tako i u kolicima, možda čak i pozitivnija zbog iskustva koje sam prošla. Moj suprug je veliki dar od Boga i moja najveća podrška – kazala je Krišto.

Kućne radinosti

Od 2008. godine krenuo je Vernesin oporavak po banjama. Njen najveći problem su, ističe, bile finansije.

– Da je bilo novca kada su moji mišići još bili jaki i aktivni, ne bih nikad bila u ovakvoj situaciji, ali, nažalost, i država nam je takva kakva jeste. Međutim, suprug i ja i dalje pravimo unikatne satove, kao dio kućne radinosti. Imamo posla i lijepa je to dodatna zarada – zadovoljna je Krišto.

Piše: E. SKENDEROVIĆ

avaz.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close