Bit će tu i političara, ministara: Slijede uhićenja zbog zaleđenog mesa?

Direktor Agencije za istrage i zaštitu BiH Goran Zubac rekao je u intervjuu za Nezavisne novine kako do danas nije bilo političkih pritisaka na njega, što ne znači da ih neće biti s obzirom na predmete kojima se bavi Agencija.

-Veliki broj izvještaja o počinjenom kaznenom djelu prema nositeljima institucija i ostalih, te protiv visokopozicioniranih ličnosti u BiH već je podnesen Tužiteljstvu BiH, i to po raznim pitanjima zloupotrebe položaja i to je sada stvar Tužiteljstva i Suda BiH, rekao je Zubac dodavši kako će SIPA sa tim nastaviti “još žešće”.

Zubac je rekao kako će Agencija sankcionirati svakoga tko je počinio krivično djelo, te da se mogu očekivati uhićenja političara, ministara, vlasnika firmi, dužnosnika, direktora, te inspektora.

-Moram reći da su predmet našeg zanimanja državne institucije i sva druga javna i državna poduzeća. Svjesni smo činjenice da se u tom dijelu sektora gubi enorman novac po pitanju tendera, korupcije, a takođe uvoza i izvoza u BiH, gdje kroz određene vidove zaleđenog mesa, zlata, fiktivnih firmi, povrata PDV-a nedostaje u proračunu BiH. Mi dolazimo u situaciju da moramo posezati za kreditima, odnosno da imamo lošu socijalnu situaciju i ekonomsku nestabilnost u državi. Protiv svih koji su se o to ogriješili SIPA će podnositi koruptivne izvještaje, rekao je Zubac.

Rekao je kako je ono na čemu će SIPA inzistirati da ipak i bez obzira na to o kojoj osobi se radi ona mora biti lišena slobode, a javnost mora biti obaviještena i svjesna da je zakon isti i za fizičko lice i za dužnosnika u vlasti.

Zubac je rekao da ima napretka u suradnji policije, Tužiteljstva i Suda BiH, ali i da postoje određene slabosti.

-Džabe je ako policija profesionalno uradi svoj posao, a Tužiteljstvo dalje ne procesuira i Sud BiH ne donese odluku, istaknuo je Zubac te dodao kako će SIPA postupati po svim predmetima bez obzira o kome se radi.

-Nema dileme da u svim našim sljedećim aktivnostima prilikom uhićenja neće biti zahvaćeni i policijski službenici i službenici koji rade u agencijama koje se trebaju boriti protiv kriminala. Tu dileme nema, jednostavno – svatko tko je počinio krivično djelo bitće od strane SIPA-e sankcioniran, rekao je Zubac.

-Bit će tu i političara, ministara, vlasnika firmi, dužnosnika, direktora, inspektora, rekao je prvi čovjek SIPA-e.

bitno.ba
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close