Biskupska konferencija u Banjoj Luci: Komad kruha i nade

Predsjednik Biskupske konferencije BiH biskup banjalučki mons. Franjo Komarica u ime Katoličke crkve pozvao je “državu, ako je ima, a bojim se da je nema dovoljno u ovoj zemlji, da počne funkcionirati kako treba”.

– A to znači da svi oni koji su odgovorni ljudima ponude i komad kruha i ruha i nade, svima koji to nemaju u Bosni i Hercegovini. Pozivam vas da se zajednički sučelimo s aktualnim izazovima, intenziviramo svoje refleksije i zauzimanje za što učinkovitije rješavanje aktualnih problema, prvenstveno unutar naših crkvenih redova, a onda i u našoj društvenoj stvarnosti. Ta društvena stvarnost je u ovoj zemlji, a nešto manje i u Republici Hrvatskoj, obilježena sve dubljim jazom između sve većeg broja socijalno ugroženih i zakinutih u pravu na život dostojan čovjeka, a mnogih, osobito Hrvata u Bosni, i u pravu na održivi povratak u svoj rodni kraj, te socijalno situiranih s druge strane, kojima su se pridružili ravnodušni i zbunjeni, a ne rijetko i nehumani političari, domaći i međunarodni, kazao je biskup Komarica, u okviru 16. redovnog zasjedanja Biskupske konferencije BiH i Hrvatske biskupske konferencije, koje je jučer održano u Banjoj Luci.

Bez manipulacija

Podvukao je da se Katolička crkva u BiH “solidarizira sa legitimnim traženjima obespravljenih i poniženih ljudi, te socijalno ugroženih, ali je najodlučnije protiv vandalizma i uništavanja privatne i društvene svojine”.

– Protiv smo perfidnog manipuliranja nezadovoljnim ljudima, što se dogodilo i u nedavnim neredima, rekao je Komarica.

Biskup Komarica podsjetio je i na nedavnu izjavu Komisije Justitie et pax Biskupske konferencije BiH, u povodu aktualnih protesta građana BiH, te naglasio da stoje iza svih onih koji su obespravljeni i socijalno ugroženi i traže od odgovornih domaćih i međunarodnih političara da konačno počnu posmatrati sve stanovnike ove zemlje ljudima koji moraju imati ljudska prava i slobode i pravo na život dostojan čovjeka.

Posebno je pozdravio kardinala Josipa Bozanića, nadbiskupa metropolita zagrebačkog, te kardinala Vinka Puljića, nadbiskupa metropolita vrhbosanskog, podsjećajući da su se “upravo vratili s važnog susreta – konzistorija – sa Svetim Ocem Franjom i svim kardinalima svijeta”. Posebnu dobrodošlicu i zahvalnost uputio je nunciju Pezzutu, ističući da on “svjedoči trajnu ljubav i brigu Svetog Oca i Svete Stolice za sadašnje naše napore i za budućnost Katoličke crkve u ovoj zemlji”.

Budućnost crkve

Osim o aktuelnoj situaciji u BiH, tokom zasjedanja biskupi su se upoznali i s aktualnim stanjem Katoličke crkve u BiH, te razmišljali o načinima intenziviranja svoga zauzimanja za budućnost crkve u BiH. U duhu snažnije međusobne povezanosti, bilo je riječi i o provedbi korizmene akcije hrvatskog Caritasa “Tjedan solidarnosti s Crkvom i ljudima u BiH”. Biskupi su saslušali i izvještaj o radu Vijeća i Ravnateljstva dviju biskupskih konferencija za hrvatsku inostranu pastvu, koji koordiniraju djelovanje hrvatskih katoličkih misija širom svijeta. Razmotrena su i zajednička pitanja na liturgijskom planu, te su se biskupi upoznali s radom Vijeća za misije i s radom Komisije HBK-a i BK-a BiH za Hrvatski martirologij.

www.magazinplus.eu – Oslobodenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close