RukometSport

Bilal Šuman i zvanično novi selektor rukometaša BiH

Kako saznaje Oslobođenje, Šuman je dobio podršku svih 12 članova Izvršnog odbora RSBiH, a zvanično predstavljanje bit će organizovano 20. augusta u Mostaru

Saga zvana izbor selektora rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine konačno je završena. Iako iz Rukometnog saveza BiH nismo dobili zvaničnu potvrdu, prema informacijama do kojih je došlo Oslobođenje, svih 12 članova Izvršnog odbora prihvatilo je prijedlog Stručne komisije da Bilal Šuman bude novi selektor, odnosno nasljednik Dragana Markovića, koji je pet godina vodio naš nacionalni tim.

Zajednički interes

Iako je u ponedjeljak sve nagovještavalo da će selektor biti izabran nešto kasnije, te da Šuman neće dobiti podršku i preostala četiri člana IO, Nevenko Herceg, Slobodan Zadro, Ivan Ševo, te Ranko Gligorić poslali su svoje dopise u kojim je izražena podrška pomoćnom treneru danskog Koldinga.

Ovaj put je, čini se, presudio zajednički interes za napredak bh. rukometa, te da reprezentacija što prije dobije kormilara, a to je pokazatelj da su i neke stvari u krovnoj kući bh. rukometa krenule normalnim putem.
Niko iz RSBiH jučer nije želio potvrditi ovu odluku, ali prema saznanjima našeg lista, zvanično predstavljanje Šumana bit će organizovano 20. augusta u Mostaru, kada će biti i sjednica IO.

Šuman je trenutno pomoćni trener u danskom Koldingu, gdje asistira Špancu Juanu Carlosu Ortegi. Legendarni Bili u dresu reprezentacije odigrao je 32 meča i postigao 124 gola, a u karijeri je igrao za makedonski Pelister iz Bitolja, španski Barakaldo Bilbao, te danske Aarhus i Kolding.

Ni Šuman jučer nije želio davati izjave, pravdavši se da je na putu za Dansku, jer se mora javiti u klub, ali je kratko rekao da on još ništa ne zna, te da je sve do RSBiH i da se njemu obratimo.
Naredne kvalifikacije počinju u oktobru, a novi selektor sada ima vremena da do 10. mjeseca razgovara sa svim igračima na koje će računati.

Povratak otpisanih

Šuman je najavio da on ima jasnu viziju reprezentacije, te da će na njegovom prvom spisku biti 40 igrača, a od toga i veliki broj novih imena. Između ostalog, očekuje se povratak Nebojše Grahovca, Faruka Halilbegovića, Faruka Vražalića, Muhameda Toromanovića i Duška Čelice, a nova imena bi trebala bi Marin Vegar, Deni Đozić i Tomislav Nuić.

Podsjećamo, u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u Hrvatskoj 2018. naša reprezentacija nalazi se u grupi sa Španijom, Austrijom i Finskom.

Oslobođenje

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close