BiHPolitika

Bijeli hljeb se vraća na mala vrata?

PREDLOŽENE IZMJENE I DOPUNE ZAKONA

Jedne izmjene predložio je poslanik SBB-a i predsjedavajući Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Damir Arnaut, a tiču se otpremnina za odlazak u penziju zaposlenih u državnim institucijama

 

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma danas će razmatrati izmjene i dopune Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, koje je predložilo Vijeće ministara BiH.

 

Na narednoj sjednici Predstavničkog doma PSBiH poslanici će razmatrati dva puta, kao zasebne tačke, izmjene Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH. Jedne izmjene predložio je poslanik SBB-a i predsjedavajući Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Damir Arnaut, a tiču se otpremnina za odlazak u penziju zaposlenih u državnim institucijama.

 

Arnautovim prijedlogom otpremnine se ograničavaju na maksimalno oko 9.000 KM.

 

Drugi prijedlog izmjena i dopuna, kao tzv. sveobuhvatno rješenje, dolazi iz Vijeća ministara BiH, prema kojem se, između ostalog, naknada za vrijeme produženog radnopravnog statusa izabranih osoba i imenovanih zvaničnika, tzv. bijeli hljeb ograničava na šest mjeseci, umjesto dosadašnjih godinu. Pod izabranim osobama i imenovanim zvaničnicima podrazumijevaju se član Predsjedništva BiH, poslanik i delegat u Parlamentu BiH, predsjedavajući i svi ministri Vijeća ministara BiH.

 

Poslanik Arnaut izjavio je jučer za Oslobođenje kako će Ustavnopravna komisija na današnjoj sjednici razmatrati prijedlog zakona koji je uputilo Vijeće ministara, ali tek u prvoj fazi.

 

(DEPO PORTAL)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close