PolitikaRegion

BiH zemlja s ubjedljivo najvećim brojem iseljenog stanovništva

Statistike i priče o imigraciju su glavni fokus svih zemalja posljednjih godina zbog velikog broja migranta. Prema podacima kartografa Jakuba Marina, struktura stanovništva pojedinih zemalja se mnogo izmijenila imigracijama. BiH ubjedljivo ima najveći procenat iseljenog stanovništva.Prema podacima ove mape, 43,5 posto državljana BiH živi van matične države, najviše ih je otišlo u Hrvatsku. Najmanju stopu iseljenja u Evropi ima Španija, samo 2,7 posto. Iz Njemačke je otišlo pet posto stanovnika. 

Kada su u pitanja zemlje regije, na drugom mjestu je Albanija iz koje se iselilo 38,8 posto stanovnika. Iz Hrvatske je otišlo 20,4 posto, dok je iz Srbije otišlo 10,9 posto stanovnika. Podaci su iz 2015. godine, ali se nisu mnogo promijenili, samo su neke brojke “otišle prema gore”. Iz Crne Gore se iselilo 22,1 posto stanovnika.

Iz Makedonije je otišlo 24,8 posto stanovnika, a najviše ih se odselilo u Tursku.

Visoki procenat iseljenja iz BiH uzrokovan je ratnim dešavanjima, a potom ekonomskim razlozima.

Hrvati i Crnogorci su se najviše odselili u Srbiju, Srbijanci u Austriju, a Albanci u Italiju, dok su Slovenci izabrali najviše Njemačku. Nijemci su otišli u SAD, a Englezi u Australiju.

Klix

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close