BiH zbog neažurnosti gubi sedam miliona eura

Evropska komisija i Delegacija EU u Sarajevu planiraju da suspenduju u junu Instrumente pretpristupne pomoći (IPA) namijenjene za poljoprivredu i životnu sredinu, saznaju “Nezavisne” od izvora iz Delegacije. Kako nam je rečeno, ova suspenzija se ne odnosi na projekte iz oblasti poljoprivrede i životne sredine koji se trenutno realizuju, već specifične projekte čija realizacija je u fazi planiranja.

Prema ovim informacijama, BiH bi u startu izgubila skoro sedam miliona evra planiranih za pripremu projekata, odnosno pet za poljoprivredu i 1,9 za životnu sredinu, ali bi ukupni iznos, upozoravaju iz Delegacije, bio višestruko veći. Kako kažu iz Delegacije, proteklih nekoliko mjeseci održana je serija sastanaka sa predstavnicima bh. vlasti i sa državnog i entitetskih nivoa iz ovih oblasti, ali nije postignut dovoljan napredak da projekti budu i pokrenuti.

Kako je naveo izvor, najviše štete će pretrpjeti farmeri i poljoprivrednici za oblast poljoprivrede, odnosno lokalne zajednice u kojima je planirana implementacija projekata za životnu sredinu. Dodao je da je Delegacija veoma zabrinuta, s obzirom na to da bi u slučaju suspenzije novac koji je bio namijenjen za BiH Komisija preusmjerila u druge zemlje. “Vrlo je izvjesno da bi onda taj novac za BiH bio trajno izgubljen”, rekao je izvor.

Sead Jelač, sekretar Udruženja poljoprivrednika kantona Sarajevo, ističe da poljoprivreda u BiH stagnira zato što se ne ulaže dovoljno novca. Kako kaže, 70 do 80 miliona maraka koliko svaki entitet ulaže u poljoprivredu nije dovoljno da se ona osavremeni.

“Vidi se da je poljoprivreda izgubila trku. Potpuno smo ovisni o uvozu, iako imamo potencijale za veliki razvoj poljoprivrede, a imamo najmanje oranica u Evropi izuzev Malte i Kipra”, rekao je Jelač i ističe da ga ne bi začudilo da EU suspenduje pomoć za poljoprivredu.

Iz opštine Laktaši, jedne od prvih u BiH koja je formirala tim za realizaciju projekata iz evropskih fondova, ističu da je njihova Skupština prošle godine usvojila Akcioni plan energetskog razvoja kojim su definisani projekti iz oblasti energetske efikasnosti i zaštite životne sredine u cilju smanjenja emisije ugljen-dioksida za 20 odsto do 2020. godine.

“Zbog ograničenja u budžetu, ove godine nismo planirali realizaciju nekih kapitalnih projekata, ali smo pripremili prijedlog projekata sa kojima smo imali namjeru aplicirati na neke od fondova EU. Svakako da bi se najavljena suspenzija negativno odrazila na naše planove i namjere”, istakli su iz ove opštine. Dodali su da je opština svojim strateškim dokumentima planirala realizaciju brojnih projekata iz raznih oblasti, za čiju realizaciju su neophodna velika finansijska sredstva koja nije moguće obezbijediti iz redovnog punjenja lokalnog budžeta.

“Iz tog razloga smo, kao i većina opština i gradova u BiH i zemljama u okruženju, računali na sredstva iz IPA i u tom smislu pripremamo brojne projekte iz oblasti poljoprivrede, zaštite životne sredine i jačanja kapaciteta lokalne administracije, kako bismo poziv za dostavu prijedloga projekata za finansiranje iz IPA fondova dočekali spremni, jer je konkurencija velika. Iskreno se nadamo da neće doći do suspenzije sredstava”, naveli su u pisanom dopisu.

Ivica Ćavar iz Centara civilnih inicijativa BiH, ističe da BiH još nije napravila program integrisanja BiH u EU, koji je ključan dokument za evropske integracije BiH. “Ukoliko budu zaustavljena sredstva IPA, u ovom slučaju iz oblasti poljoprivrede i životne sredine, jer se ne ispunjavaju ključni uvjeti za brži napredak BiH ka europskim integracijama, i dalje će građani naše zemlje biti jedini gubitnici”, upozorio je on.

Nezavisne novine

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close