BiH uskoro bogatija za dvije stranke, donose li boljitak?

Početkom aprila bh. politička scena biće bogatija za još dvije političke stranke. Obje osnivaju visoki zvaničnici i oba su predsjednici. Jednu osniva član Predsjedništva BiH Željko Komšić, bivši potpredsjednik SDP BiH, a drugu Živko Budimir, predsjednik Federacije BiH. Mogu li u moru od 80 aktivnih od 190 registrovanih političkih partija dvije nove donijeti boljitak?

(RSE)

Još otkako je prošle godine nakon istupanja iz SDP BiH njen tadašnji potpredsjednik i aktualni član Predsjedništva BiH Željko Komšić najavio osnivanje nove stranke, postavlja se pitanje može li i koliko nezadovoljnim pristalicama socijaldemokratske ideje i građanskog društva pružiti adekvatnu alternativu. Komšić je naveo ranije kako je stranku napustio jer je pravila loše kompromise, prvenstveno dogovorom s HDZ BiH oko provedbe presude Sejdić i Finci, a potom i zbog neispunjavanja obećanog.

„Nismo dobili izbore tada kao SDP ni na kakvim nacionalnim pričama, ni na kakvom veličanju bilo koje nacije, niti na priči protiv nekog, nego na priči – kako je glasila parola ‘Država za čovjeka’. ‘Država za čovjeka’ je – po meni – podrazumijevala prije svega pravdu i sigurnost, i to smo bili dužni da isporučimo ljudima. Međutim, to se, jednostavno, nije dešavalo“, rekao je Komšić.

Istovremeno i sam Komšić, gotovo u ilegali, osniva stranku. Posljednje su informacije da je osnivačka skupština 7. aprila, iako nije potvrđeno. Ne zna se ni s kim ni kako je formira, ali ni kako će se zvati.

Nasuprot Komšiću, predsjednik Federacije BiH Živko Budimir za svoju stranku odabrao je radni naziv Stranka pravde i povjerenja. I on, baš kao Komšić, nezadovoljan je bio vođstvom i podrškom matične stranke.

Obje stranke pojaviće se na opštim izborima naredne godine. Još dvije u do sada postojećih 190 stranaka od kojih je oko 80 aktivno u političkom životu. Ipak, Budimir za sada nema namjeru s Komšićem ulaziti u bilo kakav aranžman.

„Što se tiče suradnje sa gospodinom Komšićem, da dijelimo iste političke svjetonazore, pristupio bih njegovoj političkoj stranci, međutim ja Bosnu i Hercegovinu ne vidim kao građansku opciju, građansku državu. Ja uvažavam činjenicu da u Bosni i Hercegovini žive tri naroda i politička stranka u kojoj ću ja djelovati će respektirati tu činjenicu“, istakao je Budimir.

Inflacija partija

Analitičar Esad Bajtal vjeruje da bi to moglo dovesti do jačanja nacionalnih stranaka.

„Ta inflacija političkih subjekata naravno da ide na ruku jakima. Ta rascjepkanost ostatka biračkog tijela, njegova izdvojenost i podijeljenost, sigurno da idu na ruku glasačkom tijelu. Birači biraju time što misle, a misle o onome što im se nudi i prave izbor na osnovu ponuđenog. Glasači glasaju u skladu s instrukcijama koje dobijaju od svojih etno-prvaka, od svojih stranaka, vjerskih prvavka itd. Mislim da je ta inflacija zaista štetna po ostatak biračkog tijela u Bosni i Hercegovini, koji je većinski, ali je pasivan. Mi znamo za apstinenciju koja se kreće između 40-60 procenata. Dakle, to biračko tijelo koje ne glasa, zapravo i paradoksalno, ostavlja na vlasti upravo ove koji su sada na vlasti“, rekao je Bajtal.

Istupi visokih zvaničnika iz jakih političkih partija nisu novost na bh. sceni. No, većina ih je neslavno završila. Nakon razlaza sa SDA Haris Silajdžić, koji je formirao je Stranku za BiH, nakon kratkoročnog uspjeha doživio je veliki poraz. Ni Dragan Čavić, nakon istupanja iz SDS-a nije uspio uspostaviti značajnu poziciju Republici Srpskoj. Još gore su nakon razlaza s HDZ BiH prošli Krešimir Zubak i Jadranko Prlić. Drži  se još samo Božo Ljubić sa svojim HDZ 1990, ali samo zato jer je oformio savez sa do jučer matičnom strankom.

Za sada je tek načelno dogovorena saradnja Naše stranke i buduće stranke Željka Komšića, što bi mogao biti dobar korak ka objedinjavanju bloka koji ima intenciju Bosnu i Hercegovinu napraviti što je moguće više građanskom državom.

Analitičar Enver Kazaz ipak smatra kako je moguće da dvije nove stranke sebi utru dobar put.

„Politički prostor potpuno je opustošen od ideje socijaldemokratije. Komšić može sa svojom strankom da pokupi glasače koji u totalno socijalno devastiranoj zemlji imaju čežnju za socijalnom pravdom. Što se tiče Budimira, on će privući ogroman broj glasača iz HDZ 1990 i HSP-a, i kao čovjek koji nema oraha u džepu, Budimir ima šansu da privuče one koji tragaju za moralom u politici“, zaključuje Kazaz.

 

 

Tekst je preuzet sa RSE

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close