BiHPrivreda

BiH u projektu VAMOS koji je odobrila Europska komisija

U Varešu je u četvrtak održana prezentacija projekta „Održivi alternativni operativni rudarski sistem“ („Viable and Alternative Mine Operating System“ – VAMOS) u organizaciji Fondacije za obnovu i razvoj regije Vareš. Radi se o velikom projektu

koji će biti financiran u okviru EU programa Horizon 2020. Projekt je odobrila Evropska komisija i predložen je od strane 17 članica konzorcija iz 9 europskih zemalja.

Iz BiH u konzorciju je uz Fondaciju za obnovu i razvoj regije Vareš i Federalni zavod za geologiju Sarajevo, a Bosna i Hercegovina je jedina zemlja u konzorciju koja nije članica Evropske unije. Projekt je istraživačko-razvojni i treba da osigura nove, sigurnije i čišće tehnike rudarenja uz postizanje ekonomske održivosti samog sistema kopanja ruda, trenutno nedostupnih mineralnih sirovina, te omogući investiranje u pristupanje područjima sa strateškim važnim mineralima.

Predviđa se uspješno izvođenje tehnika rudarskih zahvata u dubinama mora. VAMOS će konstruirati i proizvesti inovativnu automatiziranu opremu za iskopavanje ruda i postrojenja za provođenje monitoringa okoliša koja će se ispitati koristeći se u 4 europska rudnika, među kojima  je i jezero Smreka u Varešu.

Nakon pozdrava dobrodošlice, goste je pozdravio načelnik općine Vareš Avdija Kovačević, a uvodne riječi o projektu i cilju posjeta predstavnika članica Konzorcija dao je Mladen Rudež, predsjednik Fondacije.

Kraću prezentaciju o sadašnjim karakteristikama rudnika Smreka održao je Toni Nikolić iz Federalnog zavoda za geologiju, a veliki međunarodni projekt VAMOS predstavili su: Frank Bosman, DAMEN, Nizozemska; Uwe Restner, SANDVIK, Austrija i Paul Griffiths, SMD, Velika Britanija. Po završetku domaćini i gosti boravili su na prostoru rudnika Smreka gdje su dobili potrebne informacije i uzeli odgovarajuće uzorke i podatke potrebne za realizaciju projekta.

Akta.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close