KošarkaSport

BiH u julu domaćin Evropskog prvenstva A-divizije za juniorke

Evropsko košarkaško prvenstvo za juniorke (U18) A-divizije bit će održano od 6. do 14. jula u Sarajevu.

Elitno takmičenje u kategoriji mladih košarkašica okupit će 16 reprezentacija, među kojima će biti i selekcija Bosne i Hercegovine, koja je prošle godine izborila opstanak u ovom rangu. 

Na pres konferenciji Košarkaškog saveza Bosne i Hrcegovine (KSBiH) predstavljan je bh. tim koji se, predvođen selektorom Slavišom Ožegovićem, 1. juna okupio u Sarajevu.

Generalni sekretar KSBiH Amer Čolan kazao je da BiH prvi put organizuje ovo veliko takmičenje i nada se da će Savez opravdati povjerenje FIBA-e. 

– Nije nam lako, uz sve probleme, ali uz napore svih ljudi oko KSBiH nadam se da ćemo uspjeti sve organizovati na visokom nivou. Nadamo se da ćemo pokazati da smo spremni za ovakve poduhvate – kazao je Čolan. 

Selektor Slaviša Ožegović ističe da bi realan cilj bh. selekcije na EP bio opstanak u A-diviziji. 

– Sa nama su u grupi Litvanija, Latvija i Poljska. To je jaka i ujednačena grupa. Trenutno se nalazimo u pripremnom periodu gdje više radimo na fizici. Do početka EP-a odigrat ćemo prijateljske utakmice sa Srbijom, Francuskom i Hrvatskom – kazao je Ožegović.

Košarkašica Ines Babić zahvalila je selektoru na pozivu u reprezentaciju i nada se što boljem plasmanu.

– Dajemo sve od sebe. Čast je što igramo pred domaćom publikom i smatram da možemo učiniti nešto više od opstanka u-A diviziji, možda i doći do medalje – rekla je Babić.

Grupe na EP A-divizije: 

A-grupa: Hrvatska, Italija, Belgija, Njemačka
B-grupa: Srbija, Mađarska, Bjelorusija, Rusija
C-grupa: Češka, Francuska, Izrael, Španija
D-grupa: Litvanija, Latvija BiH i Poljska  

(FENA)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close