BiH treba povjerenika za strane investitore

Bosanskohercegovački zakoni nisu loši, dosta su povoljni za strane investitore, ali se domaća vlast ne bavi privlačenjem stranih investitora, što nikako nije dobro, upozorio je za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) ekonomski analitičar i profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu prof. dr. Muris Čičić.

U BiH postoji Agencija za unapređenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini (FIPA), ali, kaže Čičić, ova agencija se ne bavi aktivnim privlačenjem investicija, niti je on u posljednje vrijeme čuo da ona nešto radi.

S druge stane ministrica vanjskih poslova u vladi Hrvatske Vesna Pusić najavila je uvođenje povjerenika za komunikaciju sa stranim investitorima. Hrvatska Vlada će svakom iole ozbiljnijem investitoru dodijeliti imenom i prezimenom osobu koja će biti zadužena za investitora i rješavanje njegovih tehničkih prepreka prilikom investiranja u Hrvatsku.

Takav potez profesor Čičić ocjenjuje kao veoma dobar, te očekuje da će on i u praksi polučiti dobrim rezultatima.

”Osim što se bh. vlasti ozbiljno ne bave stranim investitorima, BiH ima i jedan dodatni problem. Veliki dio naših građana baš i ne voli strane investitore. Misle da je to nešto negativno. Misle da stranci dolaze da uzmu profit. Ali, ja kažem – neka uzmu profit ako će zaposliti desetine hiljada ljudi i donijeti tehnologiju. Nažalost, to je naš ideološki problem  kojim se niko ne bavi” –  kaže profesor Čićić.

 

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close