BiH treba biti federacija sa federalnim jedinicama i Sarajevom kao distriktom!

Predsjednik HDZ-a BiH i novoizabrani član Predsjedništva BiH Dragan Čović u intervjuu za bh. izdanje Večernjeg lista kazao je kako će jedan od osnovnih zadataka novog saziva Predsjedništva biti rješavanje graničnih pitanja sa susjedima.
– Pokušat ćemo ih riješiti (granične sporove) po načelima i standardima koji vrijede u međunarodnom pravu. U slučaju da se ti problemi ne mogu riješiti, treba ih prepustiti arbitraži – kazao je Čović.
Kada je riječ o unutarnjim pitanjima, Čović kaže kako se ti problemi moraju rješavati kompromisom.
– Ipak, kompromisa neće biti oko dvije stvari: jedna je država BiH, a druga je pozicija hrvatskog naroda. Uostalom, čuvajući poziciju i jednakopravnost hrvatskog naroda, izravno čuvamo BiH – istaknuo je hrvatski član Predsjedništva BiH.
Jednim od svojih najvećih uspjeha smatra internacionaliziranje hrvatskog pitanja u BiH što će, po njegovim riječima, olakšati borbu za donošenje novog ustava i izmjenu Izbornog zakona.
– BiH treba biti uređena kao federacija s nekoliko federalnih jedinica, sa Sarajevom kao distriktom. Kada ovo govorim, naglašavam da ne želimo crtati granice, jer za nas je jedina karta BiH i njezine međunarodno priznate granice – kaže Čović.
Inicijativu Londona i Berlina za rješavanje krize u BiH Čović pozdravlja, kao i sva nastojanja da se situacija u BiH stabilizira.
– Ipak, mi u BiH morali smo sami kazati kojom dinamikom i snagama možemo provesti ono što od nas Bruxelles traži. Očekujem da će ono što zagovaraju hrvatske stranke, u interesu sva tri naroda u BiH, pomoći na ubrzanju puta za dobivanje kandidatskog statusa – smatra Čović.
Govoreći o budućoj suradnji SDA i HDZ-a BiH, on naglašava kako to partnerstvo nema alternativu, te da će ono uspjeti ako obje strane budu iskrene.
– Krajnje je vrijeme da izgradimo iskreno povjerenje između Hrvata i Bošnjaka i da to ozračje prenesemo i na BiH – ističe hrvatski član Predsjedništva BiH.
Čović je za proljeće 2015. najavio održavanje izbornog Sabora HDZ-a BiH, a po njegovim riječima, još je prerano govoriti tko će se sve i na koje dužnosti kandidirati.
Kada je u pitanju budućnost Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH, Čović kaže kako će ta institucija biti demokratska i otvorena za sve koji prihvaćaju deklaraciju i rezolucije HNS-a BiH.
– Do sada se moglo čuti kako HNS služi samo HDZ-u BiH. Mislim da je više služio drugim strankama i zbog takvih izjava HDZ je morao najviše raditi. Vjerujem kako ćemo nakon dva mjeseca, kada procjenjujem da će biti Sabor HNS-a, imati novo vodstvo, novi infrastrukturu i nestranačke ljude u Glavnom vijeću: od znanstvenika, liječnika, predstavnika Crkve pa do svih onih koji nisu vezani ni za jednu stranku – kazao je Čović u intervjuu Večernjem listu.

(FENA/dg)

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close