BiH spremna za Svjetsko juniorsko prvenstvo

Do početka Svjetskog juniorskog rukometnog prvenstva u BiH ostalo je još malo vremena. Jedan od najvećih sportskih događaja ikada održan u našoj zemlji okupit će 24 najbolje selekcije mladih igrača do 21 godine.

Grupna faza u četiri grada

Ekipe su svrstane u četiri grupe sa po šest reprezentacija. Grupna faza takmičenja, koja počinje 14. jula, igrat će se u dvoranama Zetra i Skenderija (“Mirza Delibašić”) u Sarajevu, Arena u Zenici, Gradskoj dvorani u Ljubuškom i Boriku u Banjoj Luci. Generalni sekretar RSBiH Smajo Karačić u razgovoru za Fenu ističe da naša zemlja spremno dočekuje učesnike prvenstva.

“Do dolaska prvih gostiju, članova Izvršnog komiteta Međunarodne rukometne federacije, sudija, delegata i reprezentacija ostalo je još desetak dana. Prva u Sarajevo stiže selekcija Argentine 10. jula. Ubrzano se radi u svim gradovima. Dvorane u sva četiri grada su tehnički i informatički potpuno opremljene. Iduće sedmice stižu specijalne podloge za igranje rukometnih utakmica, koje će biti postavljene u svih pet dvorana. U Skenderiji i Boriku trenutno se obavlja rekonstrukcija, odnosno izgradnja nove svlačionice. Dvorane su dobile i nove golove, posebno izrađene za ovu priliku. Također, smještajni kapaciteti su u potpunosti spremni, hoteli su brendirani s oznakama SP-a”, kazao je Karačić.

Dodao je da je ovo veliko međunarodno takmičenje prilika da se naša zemlja predstavi u što boljem svjetlu.

“Svjetsko prvenstvo je velika prilika ne samo za naš sport već i za bh. ekonomiju, turizam, uopće za promociju države. Cilj nam je da svi ljudi koji posjete BiH i budu dio SP da se vrate u domove sa jednom drugom slikom o našoj zemlji. Učinit ćemo sve da ovo bude dosad najbolje organizovano prvenstvo. Naši ciljevi su da se nakon ovog takmičenja kandidujemo za seniorsko evropsko i svjetsko prvenstvo”, kazao je Karačić.

Tokom prvenstva u BiH će doputovati više od 600 takmičara, službenih osoba, kompletan Izvršni komitet IHF-a, navijači, novinari, menadžeri i predstavnici klubova. Organizatori očekuju da će tokom 15 dana prvenstva našu zemlju posjetiti više hiljada ljudi. U organizaciju SP-a je uključeno više od 1.000 volontera. Dosad je  akreditovano 50 stranih novinara, a u završnici se očekuje više od 100.

Ogromne ambicije naših

Mladi rukometaši BiH igrat će utakmice grupne faze u Sarajevu (grupa C) sa Kongom, Slovenijom, Argentinom, Južnom Korejom i Mađarskom. Karačić je naglasio da su ambicije naših juniora ogromne.

“Imamo sjajnu generaciju mladih rukometaša od kojih očekujemo plasman u četvrtfinale ili polufinale, što bi bila kruna trogodišnjeg rada ovog tima i selektora Zdenka Grbavca, kazao je Karačić.

Utakmice prvog kola igrat će se 14. jula u sva četiri grada, u terminima 16, 18.30 i 21 sat. Reprezentacija BiH će prvi susret igrati protiv Južne Koreje 14. jula (21 sat) u Zetri. Ovaj duel bit će iskorišten za zvanično otvaranje SP-a. Nakon prve faze takmičenja po četiri najbolje ekipe iz svake grupe idu u osminu finala, dok će po dvije najslabije ekipe razigravati za plasman od 16. do 24. mjesta (Prezident kup). Svi susreti od osmine finala do finala igrat će se u Zetri, dok će se susreti za plasman od 16. do 24. mjesta igrati u Skenderiji.

U grupnoj fazi takmičenja ulaz za sve utakmice u četiri grada bit će besplatan zbog popularizacije rukometa. Od osmine finala ulaznice će se plaćati. Gledaoci će imati priliku kupiti paket ulaznica za sve utakmice osmine finala, četvrtfinale, polufinale i finale po jedinstvenoj cijeni od 45 KM. Cijena pojedinačnih ulaznica za mečeve osmine i četvrtfinala iznosit će po 10 KM, za polufinale 15 i finale 20 KM.

Zadnjeg dana prvenstva, 28. jula u Sarajevu je zakazan sastanak IO IHF-a na  kojem će sudjelovati 36 zvaničnika ove organizacije sa svih kontinenata sa predsjednikom Hassanom Mustafom na čelu. On će doputovati u Sarajevo 21. jula. Sastanak  će biti  priprema za kongres IHF-a, koji će  biti održan u novembru.

“Mi smo počašćeni time što će sami vrh svjetskog rukometa doputovati u našu zemlju. Na sastanku će biti donijete važne odluke. Između ostalih bit će izabran i naredni organizator SP-a”, kazao je Karačić.

Najveći broj reprezentacija učesnika SP-a dolazi iz Evrope – 12, po četiri ekipe stižu iz Afrike i Azije, a po dva predstavnika iz Okeanije, Južne i Sjeverne Amerike.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close