PolitikaRegion

BiH skinuta sa liste zemalja Moneyvala s nedostacima u pravnom okviru

Na 52. Plenarnoj sjednici Moneyvala, koja se održava u Strasbourg od 6. do 8. decembra, razmatran je i napredak država pod jurisdikcijoim Moneyvala, a koje su identificirane sa nedostatcima u pravnom okviru vezanom za FATF preporuke koje se tiču finansiranja terorizma i ciljanih mjera u vezi terorizma i finansiranja terorizma.

U okviru navedenog izvještavanja Moneyval Komitet je upoznat da je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, donijelo Odluku o provedbi Rezolucije 1373. Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, te da je Odluka objavljena i da je već u primjeni.

Nakon analiza Odluke, Sekretarijat Moneyvalaje zaključio da predmetna Odluka predstavlja pravni okvir za provedbu Rezolucije 1373. Vijeća sigurnosti UN-a. Odluka definira postupak za primjenu finansijskih restriktivnih mjera iz UN Rezolucije, na prijedlog nacionalnih nadležnih tijela ili zahtjeva druge države. Odluka postavlja osnove za uvrštavanje na listu imenovanih osoba, koje se pojavljuju u skladu sa kriterijima UN Rezolucije 1373.

Zbog gore navedenih razloga i uzimajući u obzir postignuti napredak, Moneyval Komitet je na 52. Plenarnoj sjednici usvojio zaključak kojim se Bosna i Hercegovinu skida sa liste zemalja sa nedostatcima u pravnom okviru, te daljnja primjena ovog pravnog okvira bit će praćena u okviru redovne procjene napretka Bosne i Hercegovine za 4. krug Moneyval evaluacije.

Oslobođenje

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close