BiH sedma zemlja po sklonosti porocima u svijetu

Na Bloombergovoj listi sklonosti porocima, građani BiH se nalaze na sedmom mjestu u svijetu. Navedeni portal je proveo istraživanje u 57 svjetskih zemalja, a interesovala ih je godišnja količina konzumiranja alkohola i cigareta po jednoj osobi, kao i sklonost kockanju, upotrebi amfetamina, marihuane, kokaina, ekstazija te ostalih opijata i droga.

Prema njihovim podacima, prosječan odrasli građanin BiH godišnje popije 9,6 litara alkohola, ispuši 2.278 cigareta i izgubi 1,11 posto novca od prosječnog GDP-a na kockanje.

Jedan posto poluacije od 15 do 64 godine koristi amfetamine, dok 2,8 posto građana konzumira marihuanu. Oko 0,6 posto populacije koristi kokain, dok 1,4 posto upotrebljava ekstazi.

Ukupno 6,4 posto građana koristi različite droge. Sve ovo bilo je dovoljno za 51,2 boda i visoko sedmo mjesto na ovoj neslavnoj listi.

Uzimajući u obzir sve navedene parametre uvjerljivo prva je Češka sa 63,5 bodova. Ispred nas su i Slovenija, Australija, Armenija, Bugarska i Španija. Hrvatska se nalazi na 15. mjestu, dok je Zambija na posljednjoj 57. poziciji.

Također, prema istraživanju Bloomberg.com, BiH je na 34. mjestu od 50 “najtežih” zemalja, prosječna težina bh. građana iznosi 74,5 kilograma. Građani SAD-a su na toj listi prvi sa prosjekom od 82,2 kilograma.

(Vijesti.ba/Klix.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close