BiH samo u 2012. godini na uvezenoj robi “izgubila” oko 5,483 milijardi KM

U zemljama Jugoistočne Evrope, na robu uvezenu iz inostranstva najviše novca potroše građani Hrvatske i Srbije, a najmanje Crnogorci, pokazalo je istraživanje agencije Anadolija.

Tako je naprimjer, prema posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku, ukupan izvoz Hrvatske u razdoblju od januara do oktobra 2012. godine iznosio oko 60 milijardi kuna, dok je uvoz iznosio 103 milijarde kuna. Prema tome, vanjskotrgovinski deficit ove zemlje je iznosio oko 43 milijarde kuna (oko 7,54 milijardi dolara). U toku ove godine, od zemalja u regionu, Hrvatska je najviše robe izvezla u Bosnu i Hercegovinu, a najmanje u Makedoniju.

Nakon Hrvatske, Srbija je sljedeća zemlja u regionu koja mnogo više uveze nego izveze u inostranstvo. Naprimjer, trgovinski deficit Srbije je u prvih devet mjeseci ove godine iznosio 5,63 milijarde dolara.

Međutim, zanimljivo je da najveći izvoz Srbija već duže vrijeme bilježi sa Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom, Makedonijom i Albanijom. Naprimjer, samo prošle godine Srbija je u BiH izvezla robu u vrijednosti od oko 1,2 milijardi dolara.

Slijedi Bosna i Hercegovina koja je tokom prvih devet mjeseci ove godine izvezla robe u vrijednosti od 5,925 milijardi KM (oko 4,003 milijarde dolara), dok je njen uvoz iznosio 11,408 milijarde KM. Tako je BiH, praktično, ove godine samo na uvezenu robu “izgubila” oko 5,483 milijardi maraka.

Poređenja radi, kada bi se taj isti novac zadržao unutar zemlje, mjesečna prosječna plaća u BiH bi iznosila skoro 1.900 maraka umjesto sadašnjih 837 maraka.Isto tako, BiH je samo tokom ove godine na uvezenu robu iz Srbije i Hrvatske “izgubila” više od dvije milijarde dolara. Radi usporedbe, 1990. godine trgovinski bilans BiH bio je pozitivan, što znači da je zemlja mnogo više izvozila nego što je uvozila iz inostranstva.

Od 2000. do 2011. godine, BiH svake godine u vanjskotrgovinskom bilansu bilježi negativan saldo od preko pet milijardi KM, što jednostavno znači da sve te milijarde maraka odlaze u džepove stranaca.

Negativan vanjskotrgovinski bilans, ili deficit, koji BiH bilježi godinama, negativno djeluje na ekonomiju i društvo, jer podrazumijeva “odliv” novca iz zemlje, odnosno direktan i konkretan gubitak, koji predstavlja razliku vrijednosti izvoza i uvoza. S druge strane, pozitivan vanjskotrgovinski bilans, odnosno suficit, značio bi “priliv” dodatnog novca u Bosnu i Hercegovinu.

Zavod za statistiku Makedonije saopćio je najnovije podatke o uvozu i izvozu od januara do septembra 2012. godine. Prema tim podacima, Makedonija je u ovom periodu zabilježila trgovinski deficit od oko 1,76 milijardi dolara.

Od svih zemalja u regionu, Crna Gora “izgubi” najmanje novca na uvoz robe iz inostranstva. Tako je, prema crnogorskom zavodu za statistiku Monstatu, trgovinski deficit Crne Gore u prvih devet mjeseci ove godine iznosio oko 1,1 milijardi eura (1,453 milijade dolara).

Agencija Anadolija

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close