BiH proglasila 2014. “godinom nestalih osoba”

Bosna i Hercegovina je proglasila 2014. “godinom nestalih osoba“, obećavši intenziviranje potrage za preostalih 8,000 ljudi koji se i dalje vode kao nestali nakon sukoba devedesetih.

(Denis Džidić, BIRN)

Vijeće ministara BiH obećalo je da će uložiti “maksimalne napore u procesu rešavanja problema nestalih osoba“, objavljeno je u ponedeljak.

Odluku je pozdravio i upravni odbor Regionalne koordinacije udruženja porodica nestalih osoba s područja bivše Jugoslavije, koji je to i predložio, iako je ideja prihvaćena pred kraj godine.

“Nadamo se da ovo može dati podsticaj da se ubrza potraga za nestalim osobama. Nećemo se zadovoljiti ovom deklaracijom, tražićemo konkretne rezultate. Pitaćemo vlasti šta misle da učine u godini nestalih osoba,“ rekla je predsednica odbora Ljiljana Alvir.

“Neki mogu pitati koje je svrha proglašenja nečega u oktobru, ali smatramo da je svaki dan važan,“ dodala je ona.

Prema njenim rečima, odluka će, ako ništa drugo, potvrditi onima koji i dalje traže svoje voljene da je “nasleđe nestalih verovatno najgore nasleđe užasnih ratova koje smo pretrpeli“, dodala je ona.

Alvir je naznačila da je ovo druga važna deklaracija o nestalim osobama ove godine, nakon što su predsednici Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije u avgustu potpisali deklaraciju u cilju ubrzavanja potrage za nestalim osobama.

Iz Instituta za nestale osobe BiH kažu da se nadaju da će inicijativa pomoći onima koji imaju informacije o skrivenim grobnicama iz rata da pronađu snage da kontaktiraju vlasti.

“Podizanje svesti javnosti kroz ovu deklaraciju može samo da ubrza tempo potrage za nestalim osobama u budućnosti“, rekla je portparolka instituta Lejla Čengić.

“I dalje tražimo oko 8,000 nestalih osoba i u nezavidnoj smo situaciji, gde pouzdane informacije ne stižu lako. Nadamo se da će nam deklaracija pomoći da dobijemo mnogo više informacija da pronađemo preostale nestale osobe,“ rekla je ona.

Ona još dodaje da je u prvih deset meseci 2014. godine, Institut za nestale osobe BiH pronašao samo oko 150 nestalih osoba, što je, za period od deset meseci, najmanji broj d kraja rata.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close