BiH prati put Argentine do bankrota

Ekonomski stručnjaci u BiH situaciju u toj zemlji, nakon bunta građana, sve više poistovećuju sa stanjem u kojem se 2002. godine nalazila Argentina.

Zbog toga se u njihovim stručnim analizama često mogu čuti najave “argentinskog scenarija” na BiH prostorima – put siromaštva, deficita, bankrota, socijalnih nemira na ulici, piše Dnevni avaz.

Ipak, niko sa sigurnošću ne može da tvrdi da bi se i BiH moglo desiti “čudesno ozdravljenje” kakvo je doživela Argentina smjenom vlasti i dolaskom nove generacije političara.

Ekonomski analitičar iz Banjaluke Zoran Pavlović ocjenjuje da je nevjerovatna sličnost današnje BiH i Argentine iz 2002.

“Naši političari zanemarili su činjenicu da država mora ekonomski da se razvija korišćenjem sopstvenih sirovina i ljudskog potencijala. Mi u BiH idemo putem koji je Argentina prošla do bankrota. Jedino još da nam se desi predsjednik Nestor Fernandez, koji će zemlju povesti putem zaštite domaće proizvodnje, zapošljavanja, drastičnog smanjenja troškova i plata administracije. Bojim se da je naš politički sistem toliko komplikovan da nam ni 20 takvih političara, nažalost, ne bi pomoglo”, ističe Pavlović.

Ipak, on smatra da se još može i mora mnogo toga učiniti u BiH, a tračak nade vidi u aktivizmu građana, koji promišljaju kako vratiti fabrike radnicima i stvoriti novo radno mjesto, a na odgovorne funkcije postaviti ambiciozne i visokomotivisane ljude.

Prema mišljenju direktora Ekonomskog instituta u Bijeljini Alekse Milojevića, BiH u potpunosti prati trendove Argentine iz 2002.

“To su porast dugova i deficita, uništavanje privrede, rast nezaposlenosti.  Potrebno je promjeniti privredni sistem i doći do masovne akcionarske svojine građana, radnika i skupština akcionara kao kvalitetnih vlasnika preduzeća”, smatra Milojević.

Kako podsjeća list, “argentinski scenario” aluzija je na događaje iz 2001. i 2002. godine, kada su tamošnji političari, slepo prateći politiku koju su nametnuli međunarodni finansijeri, doveli građane do bijede i protesta koji su prerasli u nemire.

Argentina je tada, praktično, bankrotirala, ali i promjenila vlast. Novi političari koje su građani izabrali, počeli su sami da vode monetarnu politiku i podstiču stvaranje novih radnih mjesta, domaću potrošnju i izvoz, čime je Argentina krenula putem oporavka.

U  Federaciji BiH, već treću nedjelju traju socijalni protesti koji su u početku bili nasilni pa je u Sarajevu i još nekoliko gradova zapaljeno više zgrada institucija.

Sada je broj učesnika demonstracija znatno manji, a u međuvremenu su formirani i građanski plenumi koji su artikulisali socijalne i poličke zahtjeve i čekaju na njihovo usvajanje.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close