BiH povećala izvoz u zemlje EU za čak 38,4 posto

Predsjednik Privredne komore FBiH Jago Lasić na današnjoj konferenciji za novinare u Mostaru predstavio je osnovne podatke o kretanjima vanjsko-trgovinske razmjene BiH u prvih sedam mjeseci ove godine.

Lasić je istakao da su ti podaci veoma ohrabrujući s obzirom da je BiH u ovom periodu ukupno izvezla roba u vrijednosti od 4,9 milijarde KM roba što je za 8,4 posto više nego u istom periodu lani.

Najviše roba izvozili smo ponovo u EU no ovaj put zabilježeno je enormno povećanje izvoza u te zemlje i to za 38,4 posto. S druge strane došlo je do pada uvoza u BiH za 1,5 posto.

– To se sve odrazilo i na pokrivenost uvoza izvozom tako da je postotak na razini BiH iznosio 57,8 posto i veći je za 10,1 posto nego lani. Veći postotak pokrivenosti rezultirao je velikim smanjenjem deficita i to s 4,1 mlijardi na na 3,6 milijardi KM – dodao je Lasić.

Industrijska proizvodnja također je povećana za 6,7 posto. Lasić je istakao da je u BiH u junu bilo zaposleno 686.299 građana odnosno 0,6 posto manje nego u istom periodu 2012. godine.

S druge strane na zavodima za zapošljavanje evidentirano je 548.307 nezaposlenih što je povećanje za 1,9 posto. Bruto i neto plaće u BiH su ostale iste te su iznosile 1.283 KM odnosno 822 KM.

avaz.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close