PolitikaRegion

BiH postala rob MMF-a: Kupovanje vlasti stiglo na naplatu

Kupovanje socijalnog mira zarad osvajanja vlasti na izborima dovelo nas je u situaciju da smo postali robovi MMF i uslova koje on postavlja.

Ovo je komentar ekonomista na trenutnu grčevitu borbu vlasti u BiH da dobiju novu tranšu MMF kredita.
Ekonomista Zlatko Hurtić ističe da je zavisnost BiH od MMF postala vidljiva prije deset godina i da traje do danas.

– Od 2008. godine imamo situaciju da se sredstva po osnovu PDV, koja su bila veoma visoka, iskorištena za kupovanje izbora, na način da su povećane plate administraciji ili naknade borcima. Zbog takvog neodgovornog načina trošenja budžeta upali smo u deficite na svim nivoima, koje smo počeli da finansiramo uz pomoć MMF, koji je u tom momentu nudio najpovoljniji novac – kaže Hurtić, izvještava Blic.

Osim što je kredit MMF postao alternativa za krpljenje budžetskih rupa, on je vlastima u BiH, ističe Hurtić, donio i druge „ pogodnosti“.

– On ujedno služi kao izgovor vlastima za teške reforme koje moraju sprovesti, jer je MMF za svoje kredite traži i određene reforme. Tako da im se i to poklopilo, pa smo sada u situaciji u kakvoj jesmo – ističe Hurtić.

Istovremeno, prekjuče je istekao rok koji je MMF postavio BiH, da usvoji set zakona, među kojima je i onaj o akcizama da bi joj odobrio novih 155 miliona KM. Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda rekao je da je sada na MMF da odluči hoće li tolerisati kašnjenje usvajanja pojedinih zakonskih rešenja.

– Set zakona o akcizama i bankarstvu, koji je usvojen na sednici Doma naroda BiH, može se vratiti u Predstavnički dom po hitnoj proceduri. Informisani smo da se ovi zakoni sljedeće sedmice mogu ponovo naći u hitnoj proceduri, ali ne znamo kako će proći u Predstavničkom domu – rekao je Bevanda.

Indikator

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close