PolitikaRegion

BiH postala dio evropskih policijskih snaga

Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH, nakon sastanka s Oldrichom Martinuom, zamjenikom direktora Evropskog policijskog ureda (EUROPOL), kazao je da je BiH postala dio evropskih policijskih snaga.

Prema njegovim riječima, to je važno za bezbjednost u BiH, ali i predstavlja zadovoljstvo, jer će bh. sigurnosne strukture učestvovati u ukupnoj evropskoj bezbjednosti.

Tokom sastanka Mektić i Martinu potpisali su Memorandum o zaštiti tajnih podataka BiH i EUROPOL-a.

Foto: Damir ĆUMUROVIĆ - Mektić nakon sastanka s Martinuom: BiH postala dio evropskih policijskih snaga
Foto: Damir ĆUMUROVIĆ

“Ranije smo potpisali operativni sporazum s EUROPOL-om koji podrazumijeva razmjenu oficira za vezu. Nakon tog sporazuma potpisujemo i ovaj memorandum koji je ključni dokument kako bi uspostavili operativnu saradnju i razmjenu tajnih i zaštićenih podataka s EUROPOL-om. Njime se tačno propisuje kako se ti podaci razmjenjuju, čuvaju, koriste ili daju trećim licima. Ovime su se stvorili formalno-pravni uslovi da u punom kapacitetu radimo s EUROPOL-om. Nama je posebno zadovoljstvo što smo uspostavili standard i nivo, kapacitet i u pravnom i u institucionalnom smislu, da možemo raditi i biti sastavni dio ukupnih evropskih policijskih snaga. Na taj način kroz saradnju s EUROPOL-om doprinosimo povećanju bezbjednosti u BiH, ali nam je i zadovoljstvo što ćemo moći dati svoj doprinos evropskoj bezbjednosti”, kazao je Mektić.

Bh. ministar je kazao da u kontekstu opredijeljenja BiH, a to je što brži ulazak u EU, ovo je jedan od krupnijih koraka integracija u bezbjednosni evropski sistem.

“Po meni, ovo je veliki dan za bezbjednosne strukture u BiH i dan kada postajemo dio evropskih policijskih snaga”, naglasio je ministar sigurnosti.

Prema njegovim riječim,a memorandum će doprinijeti značajno efikasnijoj borbi protiv terorizma, radikalizma, nasilnog ekstremizma, organizovanih kriminalnih grupa, trgovine drogom, korupcije…

Foto: Damir ĆUMUROVIĆ - Mektić nakon sastanka s Martinuom: BiH postala dio evropskih policijskih snaga
Foto: Damir ĆUMUROVIĆ

Martinu je poslije potpisivanja memoranduma rekao da je taj dokument formalni korak kojim su obje strane objavile kako imaju kapacitete i obučeno osoblje za kvalitetnu razmjenu podataka i obavještajnih informacija, te njihovog čuvanja.

“Ovo ne predstavlja veliki, nego ogroman korak. On podrazumijeva angažman ministra Mektića i njegovih kolega tokom pregovora. Ovo je korak kojim smo nastavili sporazum o razmjeni tajnih podataka potpisan ljetos. Koristim priliku da kažem da potpisivanje memoranduma znači da smo ponudili sigurnosnim snagama BiH da koriste kapacitete i mogućnosti koje koristi EUROPOL, a s druge strane možete učestvovati i doprinijeti bezbjednosti u cijeloj Evropi. Otvoreni smo da pružimo ruku vašim agencijama za provođenje zakona i da se stvari unaprijede”, poručio je zamjenik direktora EUROPOL-a.

Foto: Damir ĆUMUROVIĆ - Mektić nakon sastanka s Martinuom: BiH postala dio evropskih policijskih snaga
Foto: Damir ĆUMUROVIĆ

Martinu će sutra prisustvovati konferenciji ministara unutrašnjih i vanjskih poslova 13 zemalja pod nazivom “Oblikovanje naše zajedničke budućnosti”, a čiji su organizatori BiH i Republika Austrija. Konferencija će se održati u Sarajevu, a njen cilj je da se analiziraju mjere koje su poduzimane u protekle dvije godine, te planiranje budućih koraka u borbi protiv terorizma i radikalizma.

Dokument koji su potpisali Mektić i Martinu veoma je važan za primjenu Sporazuma o operativnoj i strateškoj saradnji BiH i EUROPOL-a, jer omogućuje sigurnu razmjenu tajnih podataka koji su veoma važni za prevenciju i borbu protiv organizovanog kriminala, terorizma i drugih vidova međunarodnog kriminala.

AA

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close