BiH – pet godina Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU

EU je još jednom uputila poziv za buđenje političkih snaga u BiH. Brisel poziva bosanskohercegovačke lidere da budu odgovorni prema svojim građanima i da više i brže rade na evropskoj budućnosti svoje zemlje.

BiH je prvi ugovorni odnos sa EU, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), potpisala 16. juna 2008. godine u Luksemburgu. Iako su potpisivanju prethodili i pregovori koji su počeli još 2005 godine, do ovog trenutka, SSP između BiH i EU još nije stupio na snagu.

Prijatelji BiH u Briselu
Prijatelji BiH u Briselu

„Ugovor o Stabilizaciji i pristupanju važan je instrument za EU i njene partnere koji žele da pristupe Uniji. Prije podnošenja zahtjeva za članstvo jedna zemlja mora da ima ne samo potpisan i ratifikovan SSP već i da on bude u punoj primjeni. U slučaju BiH ovaj sporazum je prošao sve stepenice ali nije, niti će, stupiti na snagu bez primjene presude u slučaju ´Sejdić Finci´, poruka je Evropske komisije, koju za DW prenosi Peter Stano, portparol komesara za proširenje.

Kukan: „Nedovoljno pozitivnih koraka“

Povodom petogodišnjice potpisivanja dokumenta koji predstavlja jedan od, do sada, najvažnijih koraka na putu evrointegracija BiH u Briselu podsjećaju da se ovim sporazumom obezbjeđuje formalni mehanizam koji omogućava EU da radi sa BiH na njenom približavanju i ispunjavanju evropskih standarda: „Pet godina je dugačak period i bilo bi pogrešno i ne fer da kažemo da se ništa pozitivno nije dogodilo za to vrijeme“, ocjenjuje za DW, Euard Kukan, šef delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa zemljama Jugoistočne Evrope: “Bilo je napora da se ojača demokratija u zemlji, da se završi tranzicija ka tržišnoj ekonomiji , kao i pozitivnih koraka u regionalnoj saradnji. Ali to jednostavno nije dovoljno i sve je rađeno vrlo sporo“.

Eduard Kukan je ipak optimista
Eduard Kukan je ipak optimista

I Kukan ponavlja da je u ovom trenutku „pitanje svih pitanja“ za dalji napredak BiH na putu evrointegracija progres u oblasti zaštite ljudskih prava u BiH, odnosno primjena presude Evropskog suda za ljudska prva u slučaju Sejdić Finci: „Za zemlje članice je neshvatljivo kako to da se ovo pitanje još nije riješilo, ali i činjenica da nema ni nade da će brzo riješiti“, kaže Kukan.

Pak: „Dođu u Brisel, potpišu nešto i ništa ne urade

U Briselu ponavljaju da je „zastoj“ i „kašnjenje“ BiH na putu evrointegracija vidan i konstantan. Dodaje se i da je evropsko zalaganje na pomoći BiH uvijek prisutno i da se ono nikada nije ni dovodilo u pitanje. Međutim, izvjestilac za BiH u EP, Doris Pak, ocjenjuje da je „nemoguće pomoći nekom ko ne želi da mu se pomogne“. Pakova, koja kaže da je prema BiH „strožija od drugih jer želi da joj pomogne“ ponavlja da je osnovni problem nedostatak volje i saradnje među političkim liderima u BiH, a sve na štetu građana i zemlje.

„Ne vidim da će biti nekih promjena i u buduće. Ja sam preporučila evropskim institucijama da ih natjeramo da rade. Tražila sam od Savjeta Evrope da razmisle o suspenziji članstva BiH zbog nemogućnosti da se od 2009. godine dogovore oko implementacije presude u slučaju ´Sejdić i Finci´. Pozvala sam i Evropsku komisiju da razmisli o suspenziji Prelaznog sporazuma, koji je na snazi ali i suspenziji pretpristupne pomoći. Mi nemamo druge instrumente da ih natJeramo da shvate i rade ono što moraju. Oni dođu u Brisel, potpišu nešto, odu kući i ništa“, kaže Doris Pack.

Doris Pack: Kako pomoći nekome ko ne želi da mu se pomogne? 

Doris Pack: “Kako pomoći nekome ko ne želi da mu se pomogne?”

Građani BiH zaslužuju evropsku budućnost

Doris Pak za DW ocjenjuje da su danas, pet godina od potpisivanja SSP-a, odnosi između BiH i EU u lošem stanju i da je sve jači utisak da političari u BiH zapravo ne žele da rade na približavanju svoje zemlje EU kao i da se „ne brinu toliko za svoj narod koliko za svoje džepove“. „I međuetnička podijeljenost je sve veća u zemlji, a to nije ono što BiH i EU treba“, kaže Pak. Iz Brisela i ovim povodom stiže još jedan „alarm“ za BiH: „Pet godina od potpisivanja SSP-a mora da posluži kao još jedan poziv za buđenje političkim snagama u zemlji da budu odgovorni prema svojim građanima koji zaslužuju evropsku budućnost“, poručuje Eduard Kukan. EU je tu da pomogne, ali posao moraju da završe politički akteri u zemlji, još jednom je ponovljeno u Briselu.

Autor: Marina Maksimović

Odgovorni urednik: Mehmed Smajić

DW.DE

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close