BiHPrivreda

BiH nema tržište poljoprivrednog zemljišta

Na području Prijedora nema dovoljno zemlje koju bi pod zakup uzeo Jusuf Arifagić, vlasnik najmodernije i najveće farme krava u BiH, a koja mu je neophodna za proizvodnju stočne hrane. Od 36 hiljada hektara koje niko ne obrađuje, bilo mu je dovoljno tek 300, ali ni to nije mogao da dobije.

Zato je dio proizvodnje prebacio u Bosanski Petrovac.

“Diskutovati o tome treba li krava imati hranu, trebamo li joj obezbijediti količine zemlje da bi one jele i to je bespotrebno diskutovati. Ono što sam uradio i što ću uraditi, ovaj projekat neće stati, mi idemo dalje. Neki to zovu selenje, ja to zovem širenje”, rekao je vlasnik kompanije ‘Arifagić investment’ Jusuf Arifagić.

Nadležni u Prijedoru kažu da im je žao što se Arifagić odlučio na taj korak. Kada je zemlja u pitanju, pomogli bi da su mogli. Ali nisu imali mnogo izbora jer je većina u vlasništvu dvije zadruge iz prijeratnog sistema.

“I jako je komplikovana procedura prenosa tog vlasništva sa tih zadruga na Grad Prijedor”, rekla je načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu Zinaida Hošić.

Sve to sporo ide, a proizvodnja ne može da čeka. Problem je mnogo veći od lokalnog nivoa. Iz nadležnog BH ministarstva upozoravaju da to pitanje, pod hitno, treba rješavati jer je jedan od najvećih kočničara razvoja farmi, upravo, nedostatak obradivih površina za proizvodnju stočne hrane. Već imaju i ideju.

“Ono što treba nama dodatno je napraviti i otvoriti tržište poljoprivrednog zemljišta u BiH. Nigdje ne znamo ni ko prodaje zemljište, ni ko ga nudi, ni kako pristupiti tome. Nemamo čak ni dobro postavljeno zakonodavstvo kako ići u ubrzano ukupljavanje zemljišta i da se ono zemljište koje se ne obrađuje stavi u funkciju obrade i to je javno dobro”, rekao je pomoćnik ministra za poljoprivredu u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Dušan Nešković.

Polovina poljoprivrednog zemljišta u BiH se ne obrađuje, dodaje Nešković i kaže da su to, većinom, manje parcele koje bi vlasnici možda i dali nekome na obradu da postoji uređen sistem. Zato poziva one koji se bave prirodnim resursima da zasuču rukave i prionu na posao. Jer i ovo je jedna od karika u lancu otežavajućih okolonosti za investitore.

ATV

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close