BiH najsiromašnija u Evropi

Građani Bosne i Hercegovine ubjedljivo su najsiromašniji u Evropi, pokazuju podaci Eurostata, koji se baziraju na stvarnoj individualnoj potrošnji u domaćinstvima, a koja se odnosi na prošlu godinu.

Prema istim podacima, domaćinstva u BiH potroše tek oko 37 odsto od prosjeka domaćinstava u zemljama koje se nalaze u Evropskoj uniji, pa je zbog toga zauzela posljednje, 37. mjesto na ljestvici.

Iznad naše zemlje poredale su se Albanija, Makedonija, Srbija, kao i Crna Gora koja je 33., a u kojoj domaćinstva troše oko 49 odsto u odnosu na prosjek članica Unije.

Čak i domaćinstva u najsiromašnijoj članici EU po ovom pitanju, Bugarskoj, troše za 12 odsto više od nas, dok se primjera radi u Luksemburgu troši više od 100 odsto nego u BiH.

Prema prvoj procjeni za prošlu godinu, stvarna individualna potrošnja po zemljama članicama EU kreće se u rasponu od 49 do 140 odsto prosjeka EU, izraženo standardom kupovne moći.

Susjedna Hrvatska nalazi se pri dnu ljestvice kada su zemlje članice u pitanju sa 55 odsto prosjeka, a ispod nje su samo Rumunija i Bugarska.

Deset zemalja je po individualnoj potrošnji iznad prosjeka, a najveći standard ima već spomenuti Luksemburg, a slijede ga Njemačka i Austrija, koje troše više od 20 odsto iznad prosjeka.

Nezavisne novine

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close