BiH na šestom mjestu evropskih zemalja čiji bi radnici radili u inostranstvu

U poređenju sa zemljama Evrope, stanovnici Bosne i Hercegovine su na šestom mjestu po spremnosti za rad u nekoj drugoj zemlji.

Više od 78 posto ispitanika iz BiH je spremno živjeti i raditi u inostranstvu, pokazuju rezultati istraživanja koje je provela Boston konsultantska grupa (BCG), vodeća svjetska konsultantska kuća, te grupacija vodećih portala za zapošljavanje u svijetu – Network, čiji je član i portal Posao.ba.

Na prvom mjestu je Holandija čijih 94 posto ispitanika je pozitivno odgovorilo , a drugo i treće mjesto zauzimaju Francuska (94 posto) i Poljska (85 posto).

Od zemalja iz regiona, radnici iz Hrvatske su na petom mjestu sa 80 posto, a radnici iz Srbije na desetom sa 77 posto ispitanika koji bi bili spremni raditi u inostranstvu.

Ispitanici iz Bosne i Hercegovine su izabrali Njemačku kao najpoželjniju zemlju za život i rad (72 posto), zatim Austriju (60 posto), te Švicarsku (59 posto).

Skandinavske zemlje također visoko kotiraju kao poželjne destinacije, pa se tako za Švedsku izjasnilo gotovo 50 posto ispitanika, a u Norveškoj bi bilo spremno raditi 41 posto ispitanika iz Bosne i Hercegovine.

Kada su u pitanju zemlje arapskog svijeta, njih su ispitanici ocijenili kao nešto manje atraktivne, pa se tako za Katar opredijelilo 20 posto ispitanika, za Saudijsku Arabiju 17 posto, a u Kuvajtu bi bilo spremno raditi 12 posto ispitanika iz BiH.

U istraživanju su najslabije ocijenjene zemlje Afričkog kontinenta.

U globalnom poretku istraživanja, najatraktivnijim zemljama za život i rad ispitanici su ocijenili Sjedinjene američke države (49 posto), dok su sljedeće najpoželjnije destinacije Velika Britanija i Kanada, koje je navelo 37 i 35 posto ispitanika.

Istraživanje se dotaklo i motivacijskih faktora u radnom okruženju, pa je tako bh. radnicima najvažnija sigurnost radnog mjesta (9,45 od maksimalnih 10 poena).

Finansijsku stabilnost i osjećaj da poslodavac cijeni njihov rad, ispitanici su pozicionirali na drugo i treće mjesto po važnosti.

Kao najmanje bitno ispitanici su ocijenili dobar balans posao-život, privlačnu fiksnu platu i izazovne radne zadatke.

Ti rezultati su poprilično različiti od onih na globalnom nivou, gdje su u ukupnom poretku svih 189 zemalja učesnica istraživanja ispitanici naveli opće zadovoljstvo radnim mjestom, odnose s kolegama i dobar balans posao-život, kao tri najvažnija faktora motiviranosti radnika.

U istraživanju je učestvovalo 1.216 radnika iz Bosne i Hercegovine. Više od 65 posto ispitanika je iz dobne skupine od 21 do 34 godine, dok je druga najbrojnija dobna skupina ispitanika od 35 do 44 godine.

U istraživanju je učestvovalo 51 posto ženskih i 49 posto muških ispitanika iz BiH, saopćio je portal Posao.ba.

FENA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close