BiH na korak do ispunjenja uslova EU

Predstavnici BiH, oba entiteta i Brčko distrikta usaglasili su jučer većinu ključnih i dosad spornih pitanja o uspostavi mehanizma koordinacije u evropskim integracijama, što je jedan od dva ključna uslova za napredak države ka članstvu u Evropsku uniju.

Željka Cvijanović i Nermin Nikšić, premijeri RS i FBiH, nakon sastanka održanog u sjedištu Delegacije EU u BiH u Sarajevu, izjavili su da su domaće vlasti na korak do konačnog rješenja ovog zadataka, o kojem prethodnu godinu nije bilo moguće postići dogovor. Cvijanovićeva je naglasila da su riješene ključne dileme koje su se ticale načina odlučivanja i zastupljenosti nivoa vlasti u mehanizmu koordinacije.

Objasnila je i da će u procesu usaglašavanja stavova unutar BiH o evropskim integracijama vrhovna instanca biti kolegij, koji čine predsjedavajući Vijeća ministara, premijeri eniteta i drugi relevantni faktori. Ovaj kolegij bi, u slučaju da dođe do problema i nesuglasica na nižim nivoima, radio na njihovom rješavanju, čime su razgraničena tehnička i politička koordinacija.

“Usaglašeno je da u procesu donošenja odluka ne bude mogućnosti preglasavanja i da se odluke donose konsezusom te da mehanizam prati ustavnu strukturu zemlje sa svim njenim nivoima vlasti s enitetima, kantonima, opštinama”, precizirala je Cvijanovićeva.

Ranije su predstavnici Vlade FBiH bili protiv prijedloga da u odlučivanju o evropskim inetegracijama BiH odlučuju i niži nivoi vlasti pa su zagovarali da u lancu ostanu samo država i entiteti, bez  kantona.

“Postigli smo visok stepen saglasnosti, ostalo je da još međusobnim sastancima riješimo preostale sitnice. Zapravo je sada sve stvar formulacije dogovorenog. Velika je šansa da do 1. oktobra imamo potpuno riješeno jedno od dva sporna pitanja na putu ka EU”, naglasila je Cvijanovićeva.

Uz mehanizam koordinacije, drugi evropski uslov postavljen pred BiH je provođenje presude “Sejdić i Finci”, o čemu bi bh. lideri 1. oktobra u Briselu trebalo da razgovaraju sa Štefanom Fileom, evropskim komesarom za proširenje.

“Nikad nismo bili bliže dogovoru o kvalitetnom mehanizmu koordincije i na pragu smo da potpuno riješimo ovaj uslov. Do 1. oktobra mogli bismo reći da imamo usaglašenu koordinaciju. Razgovarali smo o učešću svih nivoa vlasti, o predsjedavanju radnim grupama i nastupu jednim glasom prema Evropskoj komisiji”, izjavio je Nikšić nakon sastanka u uredu Petera Sorensena, šefa Delegacije EU u BiH, kojem su prisustvovali i Vjekoslav Bevanda, predsjedavajući Vijeća ministara, i Anto Domić, gradonačelnik Brčko distrikta, koji se nisu obraćali novinarima.

Cvijanovićeva je ponovila da su suštinska pitanja usaglašena, da Sorensen nije vršio pritisak kako bi dogovor juče bio postignut nego je samo kvalitetno posredovao.

“Ne možete nijedan nivo vlasti izostaviti iz koordinacije u procesu integracija jer svi nivoi vlasti imaju svoje nadležnosti u ispunjavanju evropskih obaveza. Jasno je razgraničena politička i tehnička koordinacija i usaglašeno da svi nivou vlasti imaju pristup određenim pozicijama u mehanizmu koordinacije, odnosno predsjedavanju radnim grupama o određenim pitanjima”, kazala je Cvijanovićeva. Po njenom mišljenju, dogovor o ovom evropskom uslovu trebalo je da bude postignut ranije jer je na današnjem sastanku postalo jasno da su sve strane govorile o gotovo istim rješenjima, ali se dosad nisu međusobno razumjele.

“Bez ovog mehanizam koordinacije nemoguće je da se bavimo evropskim integracijama i imamo ogromne probleme pri apsorbovanju sredstava iz evropskih fondova”, napomenula je ona. Na novinarsko pitanje da li je na učesnike sastanka vršen pritisak i da li usaglašana rješenja omogućavaju brzo odlučivanje o evropskim pitanjima unutar BiH, odgovorila je da će se unutar mehanizma koordinacije “svako ponašati u skladu sa svojim ustavnim nadležnostima i nikome neće biti smetnja”.

“I naravno da postoji jedan glas koji govori prema EU i prenosi njihov stav strukturama unutar BiH, ali ne može taj jedan glas da zamijeni sve unutar BiH. Suština je da imamo formaciju u okviru koje mi dogovoramo i usaglašavamo stavove s kojima nastupamo prema EU. Bilo ko da bude predsjedavajući neke radne grupe on ne može da govori u svoje ime nego uvažava i ostale članove s raznih nivoa”, objasnila je Cvijanovićeva.

Iz Sorensenovog ureda nisu se htjeli oglašavati o  sastanku, ali je Nermin Nikšić, premijer FBiH, rekao da je šefu Delegacije EU u BiH prihvatljivo sve što dogovore predstavnici domaćih institucija vlasti.

Ni iz Kabineta Vjekoslava Bevande, predsjedavajućeg Vijeća ministara, nisu htjeli komentarisati usaglašene stavove, ali su naglasili da je sastanak i održan na Bevandinu inicijativu.

Nezavisne novine

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close