BiH na čekanju

SDA, HDZ BiH i DF formirat će vlast u FBiH. Za državni nivo još nema dogovora. Jedni tvrde da ga neće ni biti dok se ne prihvate uslovi Dodika i Čovića, drugi da je dogovor moguć jer se Čoviću nudi sve što je „hrvatsko“.

(DW.DE)

Lideri HDZ-a (Hrvatske demokratske zajednice) BiH i SDA (Stranke demokratske akcije) Dragan Čović i Bakir Izetbegović na sastanku u Mostaru u subotu (15.11.) postigli su dogovor o formiranju vlasti na kantonalnom i federalnom nivou. Čović je, međutim, nagovijestio da bi sa SDA, HDZ-om i DF-om novu vlast mogle činiti i „ostale stranke“ iz Federacije BiH, „kako bi se definirao sadržaj onoga što bi bi ta široka koalicija trebala raditi na federalnom nivou“. Rečeno je da će razgovori o formiranju Vijeća ministara BiH biti nastavljeni, kao i razgovori o funkcioniranju Grada Mostara.

Slavo KukićSlavo Kukić

Kako je u vezi sa formiranjem vlasti na kantonalnom i entitetskom nivou saopćeno malo konkretnih detalja, politički analitičar iz Mostara Slavo Kukić kaže da je „gotovo nemoguće pronići u to je li u Mostaru uopće nešto dogovoreno i, ako jeste, šta je zaista usaglašeno“. „Međutim, pođe li se od temeljnog pristupa da HDZ BiH istrajava na formiranju vlasti odozdo prema gore, a da su potpisnice sarajevskog sporazuma, među njima i SDA, dogovorile upravo suprotan pristup, moglo bi biti da je u Mostaru dogovoreno vrlo malo, možda i ništa“, kaže Kukić za Deutsche Welle.

Logika destrukcije

Kukić vjeruje da će se, zbog razlika u pristupima, na formiranje vlasti na državnom nivou još čekati. „Neće biti ni brzo ni lako. Ali, ako je doista dogovoren nivo Federacije BiH, to može biti također jedan od dogovorenih trikova osovine Dodik-Čović. Taj trik slijedi logiku – ti formiraj federalnu vlast, ja ću onu na nivou Republike Srpske (RS), a državu ostavimo na čekanju. Dokle? Sve dok se ne prihvate naši zahtjevi! Ako se to ne desi, neka državne vlasti nema do slijedećih izbora jer i u postojećoj imamo kontrolne mehanizme moći“, kaže profesor Kukić.

Još je neizvijesno da li će se HDZ pridružiti koaliciji DF, SDA i Saveza za promjene na državnom nivouJoš je neizvijesno da li će se HDZ pridružiti koaliciji DF, SDA i Saveza za promjene na državnom nivou

Politički analitičar iz Sarajeva Adnan Huskić, međutim, vjeruje da su okolnosti izmijenjene. „HDZ BiH je, gotovo sam siguran, već prihvatio ulazak u vlast sa ovom koalicijom jer nema validnih argumenata za odbijanje učešća u državnoj vlasti i produbljivanje krize. Prije svega, HDZ je u ponudi SDA, DF-a (Demokratske fronte) i SzP-a (Saveza za promjene) na državnom nivou dobio pozicije na kojima inače insistira. Pored toga, HDZ BiH bi u vlast ušao sa strankama sa kojima su pod pokroviteljstvom narodnjačkih stranaka iz Evrope potpisali sporazum o saradnji“, kaže Huskić.

Huskić smatra da bi blokada formiranja državne vlasti bio prevelik rizik za HDZ BiH. „Malo je vjerovatno da bi bilo ko od HDZ-ovih partnera iz regije i Evrope blagonaklono gledao na takav razvoj situacije, posebno zato što na putu uspostave vlasti stoji Milorad Dodik za kojeg se teško može reći da uživa podršku Evrope ili Sjedinjenih Američkih Država. Naravno, nužno je sačuvati obraz, posebno nakon nepotrebnih izjava o neraskidivnosti partnerstva, datoj riječi i slično. To znači da će proces ‘nagovaranja’ potrajati neko vrijeme i vjerovatno će iziskivati i pritisak na HDZ izvan BiH“, kaže Huskić.

Sukob dva koncepta

Sa ovakvim dominantnim političkim snagama u BiH, kriza će biti nastavljena bez obzira na rasplet u pogledu formiranja vlasti, tvrdi politički analitičar Ibrahim Prohić.

Ibrahim ProhićIbrahim Prohić

„U BiH se sukobe dva koncepta; zajedničko, građansko življenje i disolucija po etničkom principu. Dodik i Čović negiraju pravo i legitimitet građanskog predstavljanja, što je ideološko nasilje. U ovoj fazi formiranja vlasti, Čoviću se nudi sve što je u vlasti ‘hrvatsko’. Ako zbog Dodika odbije ući u vlast sa SDA, DF-om i SzP-om, adut kojim je mahao predhodne četiri godine neće više imati raniju snagu“, kazao je Prohić za Deutsche Welle.

Na formiranje državne vlasti utiče i odnos snaga u RS-u, gdje se još uvijek ne zna koji će politički blok biti u prilici da formira vlast u ovom bh. entitetu. Sve bi moglo biti jasnije nakon konstitutivne sjednice Skupštine RS-a koja je zakazana za 24. novembar. Dragan Čović je, nakon nedavnog razgovora sa Miloradom Dodikom, rekao da „data riječ i pružena ruka vrijede više od bilo kakvog sporazuma“. Dodik je pozdravio mostarski dogovor SDA, DF-a i HDZ-a BiH o formiranju vlasti u Federaciji BiH, a Čovića je podsjetio na „datu riječ“ da će u novoj Federalnoj vladi jedna hrvatska ministarska pozicija pripasti SNSD-u.

  • Autor Samir Huseinović
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close