BiH mora da odraste i da se uozbilji

Šefovi diplomatija zemlja članica EU pozvali BiH da “odraste i da se uozbilji“, a EU da izađe sa proaktivnom politikom i novim pristupom za BiH. U Briselu se upravo zbog situacije u BiH očekuje poseban fokus.

DW.DE

I ove godine Savjet ministara EU ponavlja svoju „ozbiljnu zabrinutost“ zbog činjenice da je proces evrointegracija BiH u zastoju, zbog, kako se u Briselu ocjenjuje, „nedostatka političke volje lidera u zemlji“. U svojim godišnjim zaključcima evropski Savjet ministara ukazuje na i dalje prisutnu retoriku razdora u BiH. Upozorava se i da dok region napreduje, BiH je ta koja zaostaje za svojim susjedima.

„Lično sam proveo mnoge sate u razgovoru o različitim opcijama sa političkim liderima te zemlje u potrazi za putem koji vodi naprijed. Mnogo smo postigli, ali politički predstavnici BiH moraju da učine i taj posljednji korak i postignu održiv dogovor o primijeni presude Sejdić-Finci. To je neophodno kako bi se BiH pokrenula na svom evropskom putu“, izjavio je komesar za proširenje Štefan File po završetku sastanka šefova diplomatija EU koji su sinoć (17.12.) u Briselu razgovarali o napretku zemalja u procesu proširenja.

 

Lajčak: O BiH se ni ne priča

 

I dok se najviše raspave vodilo o Srbiji, kojoj je EU za januar 2014. godine odobrila početak pregovora o članstvu, i Albaniji, koja ni ovoga puta nije dobila „zeleno svjetlo“ za kandidatski status, šef slovačke diplomatije, Miroslav Lajčak, stav zemalja članica prema već konstatntnoj stagnaciji BiH, definisao je ovako.

Beograd je dobio datum početka pregovora sa EU.

 

„Nažalost situacija je takva da niko ne razgovara o BiH. Priča se o jeziku za Albaniju, Srbiju, Kosovo, Makedoniju, a BiH je danas u kategoriji da se o njoj ni ne priča.“

Naglasivši da je i Slovačka bila u sličnoj situaciji prilikom prvog proširenja EU, a da je sada uspješna članice Unije, Lajčak je poručio: „Sve može da se nadoknadi, ali trebalo bi da se uozbiljimo. BiH ima potencijal i izuzetne ljude. Ona zaslužuje bolju perspektivu, a odgovornost je na političkim liderima. Današnja odluka trebalo bi da posluži kao poruka da se na ovakav način ne može dalje.“

 

Srbiji datum, BiH kritika

 

Zemlje članice EU u utorak uveče su iz Brisela još jednom pozavale bh lidere da „bez odlaganja postignu dogovor o primieni presude Evropskog suda za ljudska prva u slučaju Sejdić Finci“, što je neophodno kako za stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju tako i za podnošenje kredibilnog zahtjeva za kandidatski status. Evropski ministri naglasili su neophodnost uspostavljanja koordinacionog mehanizma u BiH kada je riječ o evropskim poslovima i upozorili da će bez tog mehanizma Evropska komisija morati da odloži razgovore o IPA 2 fondovima pretpristupne pomoći za BiH.

„Ni u jednu zemlju nismo toliko investirali u posljednjih 15-20 godina kao u BiH u želji da im pomognemo. Na kraju Bosanci i Hercegovci moraju da pomognu sami sebi jer je u pitanju njihova zemlja. Oni su ti koji moraju da donose odluke, a ne da stalno čekaju da im neko spolja riješi probleme. Oni su ti koji moraju da odrastu“, izjavio je šef diplomatije Švedske, Karl Bilt.

 

Da li će BiH dobiti evropskog medijatora?

 

Uz konstataciju da BiH zaostaje na svom evropskom putu, ali i da se suočava sa mnogobrojnim izazovima, gdje je neophodno da posebnu pažnju posvetiti vladavini prava, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, slobodi medija, što se odnosi kako na slobodu izražavanja tako i na primjere zastrašivanja novinara, i rješavanje problema diskriminacije, naročito Roma, EU poručuje da će se već početkom sljedeće godine poseban fokus staviti baš na pitanje BiH.

„BiH je problem jer staginira“, izjavio je šef diplomatije Slovenije, Karl Erjavec. “Mi smo predložili da se na narednom zasjedanju Savjeta ministra razgovara o akcionom planu za BiH i da neko iz EU bude u ulozi kao što je Ketrin Ešton ima u dijalogu Beograda i Prištine. BiH treba takvog medijatora.“

I šefica diplomatije Hrvatske, Vesna Pusić, naglasila je u Briselu da je za BiH neophodna proaktivna i posebno dizajnirana evropska politika kao i da je prosperitet i stabilnost BiH od vitalnog interesa za život svih u regionu.

 

Deutsche Welle

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close