BiHPolitika

BiH kroz čitavo trajanje pluralno društvo, nema te sile koja to može zaustaviti

U večerašnjoj javnoj raspravi “Bosanski identitet i država u 20. stoljeću: U osporavanjima i razaranjima”, koja će se održati u Centru za kulturu Mostar u organizaciji Međunarodnog foruma Bosna, razgovarat će se o strateškim pitanjima za budućnost Bosne i bosanskog naroda, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare.

Po riječima voditelja Centra za strategijske studije Međunarodnog foruma Bosna Taner Aličehić, ta strateška pitanje su zbog čega je i tko je kroz stoljeća osporavao kako bosansku država, tako i bosanski identitet.

– Zbog čega je nekome smetala bosanska filozofija života, gdje je pluralnost i sloboda mišljenja uvijek bila cijenjena i prisutna? Zbog toga ćemo večeras razgovarati o ključnim pitanjima kako za sadašnjost, tako i za budućnost bosanske države – kazao je Aličehić.

Predsjednik Međunarodnog foruma Bosna Rusmir Mahmutćehajić kazao je kako je ključno pitanje kako izgraditi novu sliku bosanskohercegovačke budućnosti.

– Nije moguće govoriti o toj budućnosti, a ne usvojiti četiri principa te budućnosti, a to su: društvena pravda, sloboda, jednakost i demokratsko legitimiranje vlasti – istaknuo je Mahmutćehajić.

Naveo je kako se nalazimo u vremenu tranzicije totalitarnog režima koji je propao, “u nekoj vrsti mentalne konfuzije, zbrke, za koju se nude različita rješenja”, dodavši kako ne smije biti tabu tema.

– Sve podliježe ispitivanju, raspravljanju, kako bismo izišli iz svojih dogmatskih ideologijskih slika stanja u kojima se nalazimo. Jedno od tih pitanje je što je zapravo osnova koja ove ljude u ovoj državi okuplja u cjelinu. To su pluralna društva, raznolika u svim pogledima, ali riječ je o ljudima s temeljno jednakim pitanjem – kazao je Mahmutćehajić.

Ono što se tiče svih nas, istaknuo je Mahmutćehajić, je uspostavljanje pravednog društvenog poretka u kojem će biti zajamčena sloboda svim pojedincima i grupama, u kojem će ljudsko dostojanstvo biti jednako štićeno i u kojem će demokratsko legitimiranje vlasti biti osigurano.

Mahmutćehajić ističe kako nema fiksiranih identiteta. Prema njegovim riječima, naši individualni identiteti su u procesu mijenjanja. Smatra kako se varaju svi oni koji misle da su bilo koji oblici naših kolektivnih pripadanja fiksirani, neizmjenjivi.

– Država kojoj pripadamo mora postati bolja nego što je danas, a to zapravo znači da svi moramo sudjelovati u otvaranju pitanja, u otkrivanju novih vidika naših pripadanja. To otvaranje pretpostavlja nepoštednu kritiku svega što smo mislili da znamo i što trebamo znati – poručio je Mahmutćehajić.

Na pitanje novinara može li se iz naziva večerašnje rasprave protumačiti negacija bilo kakvih drugih identiteta u BiH, Mahmutćehajić je odgovorio: “apsolutno ne”.

– Naša država kroz čitavo trajanje je pluralno društvo i ta se pluralnost razvijala. Nema te sile koja to može zaustaviti. Postavlja se pitanje zašto je to što je zajedničko razbijano. Zašto je razbijeno to što je osnovna, temeljna ljudskost, koja je kroz dugo razdoblje imenovana zajedničkim imenom Bosna i bosanstvo? – istaknuo je Mahmutćehajić.

(FENA)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close