BiHPolitika

BiH ka EU vode antievropske političke elite velikog formata

Mile Lasić za TV1

BiH ka EU vode antievropske političke elite velikog formata

Profesor na mostarskom Sveučilištu Mile Lasić predstavio je u EU infocentru u Sarajevu novu knjigu „Transnacionalne socijalizacije politilke i institucije EU“. U Dnevniku TV1 govorio je o novoj knjizi, ali i o integraciji BiH u Uniju.

Cilj knjige je pokazati da je EU i u krizi u kojoj se nalazi, nešto najplemenitije što se dogodilo svijetu u historiji, poručio je Lasić.

„Riječ je o projektu mira koji se sada dovodi u pitanje kako iznutra, tako i izvana. Potrebno je ne otpisivati EU prerano. U EU ne postoji jasna vizija šta i kako dalje, pa se traži predah do rimskog samita koji bi mogao biti i samit komemoracije, a tek tada bismo spoznali šta smo izgubili“, poručio je profesor Lasić.

lasic-knjiga-cms

EU je, navodi, poslala jasne signale BiH koji se u našoj zemlji ili ignoriraju ili interpretiraju kako kome odgovara. Jezgro EU je razumjelo da je BiH višenacionalna zemlja i da je potrebno, uvažavanjem svih identiteta, raditi na europeizaciji.

„EU je spoznala da smo mi složena zemlja kojoj trebaju složena rješenja. Za nadilaženje krize je potreban mehanizam koordinacije, ali to mi nismo ozbiljno prihvatili. Potrebno je da političke elite stoje iza dogovorenog, a naše su već počele s drugim pričama“, smatra Lasić.

Na pitanje ko to BiH vodi ka EU, mostarski profesor je kategorično odgovorio da se radi o antievropejstvu velikog formata svih političkih elita i to ne samo tri nacionalne, već o žestokom protivljenju i četvrtog faktora – građanskog, lijevog i multietničkog.

„Mi smo zemlja pasivnog zamrznutog konflikta. Od klasičnog zamrznutog konflikta se razlikujke samo po tome što je pod kontrolom protektora. Kada takvo nešto imate, a niste u procesu dekolonizacije, onda samo možete reći da ste pod nanadzorom. Moje informacije govore da su naši protektori zadovoljni do sada postignutim, da nemaju iluzije o našim političkim elitama, da i lijeve i desne odreda smatraju antievropejcima vekog formata, ali da im nisu na vidiku alternative, pa im je sarađivati s njima“, istakao je Lasić.

Razlog je to za pojačanu medijaciju prema BiH, kako se država ne bi sunovratila u lošu prošlost, pa je stvar pod kontrolom. Poručio je Lasić i da se naprijed ne krećemo svojom voljom i zaslugom političkih elita, nego temeljem ponuđenih rješenja iz Evrope, odnosno MMF-a.

„Rješenja se zavrtanjem ruku nameću i onda nastaju otpori. Ipak, ne smijemo zanemariti da smo se pomakli s mrtve tačke ka dobijanju statusa kandidata. To nije historijski čin, niti će to biti kada nam kažu da smo pošteno uradili upitnik koji očekujemo. To će biti kada potpišemo ugovor o pristupanju EU“, kategoričan je Lasić.

lasic-studio-cms

Potrebno je govoriti o bh. državi i društvu kao o podjeljenom društvu i nestabilnoj državi, odgovorio je Lasić na pitanje o obilježavanju godišnjice paradržavne tvorevine Herceg – Bosne. U BiH su, dodao je, na snazi najmanje tri istine koje se isključuju.

„Dominantna sarajevska razmišljanja to nisu u Banjaluci ili u zapadnom Mostaru. Sada se svako bori za kontrolu duša unutar svog nacionalnog korpusa, a zapravo se malo ko brine o punoj istini. Živimo podjeljena osjećanja, jer se o Herceg – Bosni ne misli na način na koji se misli među Hrvatima, a posebno ne među Hrvatima u Sarajevu. Ništa ne znači ako se ovdje angažiraju ljudi poželjnog glasa, da govore u ime svih Hrvata. To je nevažno. Važno je samo bošnjačkim unitaristima koji tako skrivaju vlastiti unitarizam“, smatra Lasić.

Riječ je o srazu bošnjačkog i srpskog nacionalizma, smatra, te u zadnje vrijeme pojačanom hrvatskom.

„Nisu u evropskoj budućnosti moguća sarajevska unitaristička rješenja. Nisu moguća ni banjalučka separatistička, a niti neiskreno evropska iz zapadnog Mostara. Bit će riječ o tome da uz pojačanu medijaciju i vođenje za ruku dobijemo status kandidata i onda ozbiljno radimo na provedbi nužnih rješenja koja će nas stabilizirati i pomoći da dođe do promjena u ekonomiji i socijali“, rekao je profesor Mile Lasić gostujući u Dnevniku TV1.

POGLEDAJTE VIDEO

(Vijesti.ba)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close