BiH izbacuju iz Vijeća Evrope

Ako ne bude suštinskog napretka u provođenju presude „Sejdić – Finci” te drugih preostalih obaveza i obećanja, prije izbora u oktobru 2014. godine, Monitoring tim predlaže da Parlamentarna skupština zatraži od Vijeća ministara da razmotri suspenziju Bosne i Hercegovine, navodi se u nacrtu rezolucije koji je Vijeće Evrope objavilo na svojoj web-stranici.

Promjene Ustava

Rezolucija će se naći na dnevnom redu VE narednog mjeseca i očekuje se da će je Parlamentarna skupština usvojiti.

U tekstu koji je sačinio Monitoring tim za BiH sve se tamnijim bojama slika stanje u našoj zemlji.

Navodi se da naša zemlja ne provodi određene sugestije i zahtjeve VE.

Tako se ističe da je ova institucija tražila da Ustav BiH bude promijenjen, kao i Izborni zakon, i uklonjene odredbe o diskriminaciji. Nakon donošenja presude “Sejdić – Finci” 2009. godine, Vijeće Evrope pojačalo je svoje insistiranje na promjenama. No, bez rezultata.

– Skupština ponovo naglašava da je provođenje presude „Sejdić – Finci” prvi korak u pravcu sveobuhvatne promjene Ustava. Ona je potrebna kako bi se BiH mogla osloboditi institucionalne luđačke košulje nametnute Dejtonskim sporazumom i uputila prema modernoj i funkcionalnoj demokratiji koja je kompatibilna s evropskim principima, u kojoj svaki građanin, bez obzira na nacionalnost, uživa ista prava i slobode.

Restriktivna pravila

Skupština posebno razmatra restriktivna pravila za utvrđivanje kvoruma, vrlo često korištenje entitetskog glasanja i nejasno definirano pravo „vitalnog nacionalnog interesa”. Umjesto da ti mehanizmi preveniraju preglasavanje, oni se sistematski zloupotrebljavaju kako bi se blokirao proces odlučivanja – navodi se u jednoj od tačaka rezolucije.

Na 18 stranica tog dokumenta najčešće spominjani pridjevi su „razočarenje”, „neuspjeh”, zabrinutost”, „nespremnost na kompromis”, „neprihvatanje”…

Zbog stalnog odbijanja bh. vlasti da prihvati zahtjeve i preporuke Vijeća Evrope, izvještači za BiH preporučili su i da naredna parlamentarna delegacija iz naše zemlje ne bude prihvaćena!

Ide se ka potpunoj izolaciji

U nacrtu rezolucije navedeno je i da bh. vlasti treba upozoriti da im je ostalo još vrlo malo vremena za akciju te se ističu zakonske norme prema kojima se Izborni zakon ne smije mijenjati godinu dana prije izbora.

– Potpuna neodgovornost stranaka koje predstavljaju tri glavne etničke grupe dovest će do potpune izolacije države. Ona samo preživljava zahvaljujući kreditima MMF-a, dok je ekonomska i finansijska situacija sve gora, a nezaposlenost iznosi 44 posto – piše u prijedlogu rezolucije.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close