BiH izabrana za članicu Komisije za status žena UN-a

Bosna i Hercegovina je na sjednici Ekonomskog i socijalnog vijeća Ujedinjenih naroda (ECOSOC), koja je održana u srijedu u New Yorku, izabrana za članicu Komisije za status žena UN-a (CSW) za period 2015-2018. godina. Komisija za status žena je funkcionalna komisija ECOSOC-a i predstavlja tijelo zaduženo za kreiranje politike u pogledu ravnopravnosti spolova i unapređenja uloge žena.

 

Temeljni zadatak Komisije je praćenje progresa postignutog u toj oblasti, identificiranje novih izazova i utvrđivanje standarda za implementaciju konkretnih mjera za unapređenje položaja žena širom svijeta na političkom, ekonomskom, socijalnom i obrazovnom planu.

 

Nakon što je na izborima u novembru prošle godine Bosna i Hercegovina postala članicom krovnog UN entiteta za jednakopravnost spolova, poznatog pod nazivom “UN – Women” za period 2014-2016. godina, naša zemlja i njena Stalna misija pri Ujedinjenim narodima u New Yorku nastavljaju trend zapaženog djelovanja u sjedištu UN-a u oblasti zaštite ljudskih prava, po kome je već odavno postala prepoznatljiva.

 

Stalna misija Bosne i Hercegovine pri UN-u prepoznatljiva je i po ženskom diplomatskom osoblju (80 posto) na čelu sa stalnom predstavnicom BiH, ambasadoricom Mirsadom Čolaković, saopćio je Ured za odnose sa javnošću MVPBiH.

6yka.com

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close