BiH ispunila samo 5 od 22 obaveze!

Ministarstvo sigurnosti BiH objavilo je novi izvještaj o usklađenosti GRECO-ovih preporuka nakon održanog trećeg kruga evaluacije, potvrđeno je za “Dnevni avaz”.

U ovom izvještaju navedeno je da je BiH postigla mali napredak, jer je tek pet od 22 preporuke implementirala na zadovoljavajući način.

Zakon o finansiranju političkih stranaka BiH, prema preporukama Grupe zemalja za borbu protiv korupcije (GRECO), do izbora je trebao doživjeti izmjene. No, to se nije desilo, a BiH je još dalje od ispunjavanja uvjeta koje propisuje ova važna asocijacija Vijeća Evrope.

Kako je “Avazu” potvrđeno u Vijeću ministara BiH, višemjesečno prebacivanje odgovornosti između Centralne izborne komisije i državnih institucija rezultiralo je kompromisom da Ministarstvo pravde BiH izradi prijedlog prema kojem će nadležna komisija Državnog parlamenta raditi na navedenim izmjenama. Međutim, evidentno je da se to neće desiti prije nego što se formira nova zakonodavna vlast na nivou države.

Tako se od naše države još traži da preispita odredbe koje se odnose na finansiranja stranaka ili izborne kampanje, koje su trenutno raspršene u različitim zakonodavnim tekstovima.

Također, BiH će morati promovirati korištenje bankarskog sistema za primanje donacija i drugih izvora prihoda, kao i za plaćanje izdataka od političkih stranaka i izbornih kandidata, kako bi se mogao pratiti njihov tok. Nalaže se i povećanje transparentnosti računa i aktivnosti subjekata koji su u vezi, direktno ili indirektno, s političkom strankom – ili na drugi način pod njihovom kontrolom.

Rok za ispunjavanje ovih i još nekih drugih obaveza je 31. mart 2015. godine. Prema informacijama iz Ministarstva sigurnosti BiH, naša delegacija naredne će sedmice učestvovati na plenarnom zasjedanju GRECO-a u Strazburu. Međutim, na tom zasjedanju neće morati polagati račune u implementiranim obavezama.

Autor: A. Du. – Avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close