BiH ima 1,5 miliona emigranata, 40 odsto cijele populacije

Bosna i Hercegovina je zemlja sa oko 1,5 miliona emigranata što čini 38,9 posto ukupne populacije, a ti ogromni ljudski i finansijski resursi predstavljaju značajan potencijal za razvoj BiH, koji nije iskorišćen, saopštila je švajcarska ambasada u Sarajevu povodom potpisivanja projekta u oblasti migracija i razvoja.

Potrebno je ojačati veze i olakšati doprinos BiH dijaspore razvoju zemlje u oblasti privrede, nauke, obrazovanja i kulture, zbog čega su ambasada Švajcarske i Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) potpisali u Sarajevu ugovor o realizaciji projekta u oblasti migracija i razvoja.

Uprkos postojanju ovako ogromne emigracije i njenih razvojnih resursa, oni se ne koriste za razvoj zemlje zbog nedovoljno razvijene svesti o njenoj ulozi u razvoju BiH i slabe međuinstitucionalne saradnje, saopšteno je iz Ambasade Švajcarske u BiH.

Migracione politike biće integrisane u lokalne razvojne planove 10 opština- Jajce, Ključ, Laktaši, Ljubuški, Maglaj, Nevesinje, Posušje, Prijedor, Sanski Most i Velika Kladuša koje imaju visok procenat iseljeništva.

U ovim opštinama su u toku procesi planiranja razvoja u okviru zajedničkog projekta švajcarske vlade i UNDP-a “Integrirani lokalni razvoj”.

 

Projekat će trajati dvije godine a implementiraće ga UNDP u uskoj saradnji sa Sektorom za iseljeništvo Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice.

Vlada Švajcarske je izdvojila 1,5 miliona konvertibilnih maraka za njegovu realizaciju, prenosi agencija Fena.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close