BiHPolitika

BiH i Hrvatska njeguju dobre susjedske i prijateljske odnose

Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska njeguju dobre susjedske i prijateljske odnose, kao i dobru saradnju na regionalnoj ravni. Bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske su intenzivni, što potvrđuju brojne posjete na visokom i najvišem nivou.

Ministar Kovač je izrazio zahvalnost na prijemu i zadovoljstvo što je prvu zvaničnu posjetu upriličio Bosni i Hercegovini. Prenio je pozdrave Predsjedništvu BiH od rukovodstva Vlade Republike Hrvatske i predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović.

Istaknuto je da Republika Hrvatska bilateralno, ali i kao članica EU, prati i podržava napredak Bosne i Hercegovine na ispunjavanju uslova za punopravno članstvo u EU, te je pozdravljena odluka Predsjedništva BiH o podnošenju zahtjeva za članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji, koji će biti predan 15. februara, u Bruxellesu. Rečeno je da je predaja zahtjeva za članstvo BiH u EU dodatni podstrek unapređenju bilateralne i regionalne saradnje, a istaknuta je i potreba unapređenja saradnje na ekonomskom planu.

Tokom susreta iskazan je interes za rješavanje otvorenih pitanja između dviju zemalja, što će se aktuelizovati i sadržajnijom saradnjom vlada dviju država, te unapređenjem političkog dijaloga, istaknuto je prilikom susreta.

Članovi Predsjedništva BiH čestitali su ministru vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Miru Kovaču imenovanje u Vladu Republike Hrvatske i poželjeli mu uspjeh u radu, navodi se u saopćenju Predsjedništva BIH.

(Vijesti.ba)

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close