BiH i dalje zemlja visokog kreditnog rizika

Svjetski priznata agencija za ocjenu kreditnog rejtinga “Standard & Poor's” potvrdila je BiH suvereni kreditni rejting B sa stabilnim izgledima, objavljeno je na internet stranici Centralne banke BiH.

Autor: Nezavisne Novine

Kao opis kategorije rejtinga BiH u ovom smislu navedena je spekulativna kreditna sposobnost, ali i visok kreditni rizik. Time je ocjena kreditnog rejtinga BiH od strane ove agencije izjednačena s posljednjom koju je za BiH dala agencija “Moody's Investors Service” polovinom 2012. godine i kada je potvrdila suvereni kreditni rejting B3 i izmijenila izglede sa posmatranja – negativno, na stabilne izglede.

 

Muris Čičić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, kazao je da ova ocjena uopšte nije loša, pogotovo stabilni izgledi, što znači da se predviđa da neće doći do povećanja rizika i slabljenja kreditne moći.

 

“To znači i niže kamatne stope. Ako se zadužujemo na međunarodnom tržištu, jer vas uvijek tako procjenjuju i gledaju kakav vam je kreditni rejting, pa prema tome plaćate kapital. Naravno, to još nije u prvom krugu, ali kakva nam je situacija, procjenjujem da nije loša ocjena”, rekao je on. Istakao je da agencije za ocjenu kreditnog rejtinga očigledno u obzir uzimaju objektivne elemente, poput stvarne zaduženosti zemlje, a ne korištenje termina “dužničko ropstvo”. S tim u vezi, dodao je da imamo relativno mali dug, stabilnu monetarnu situaciju i perspektivu ekonomskog rasta.

 

Zoran Pavlović, ekonomski analitičar, kazao je da je politički sistem u BiH blokiran, da je administracija preglomazna, ali i gdje su sudovi praktično neefikasni, što je na neki način opasno za investitore.

 

“Sa druge strane, nismo prezaduženi. Mi jesmo dužni, ali je to sve u podnošljivim kategorijama, i još to nešto i servisiramo makar i iz novih kredita”, smatra Pavlović dodajući da je to više-manje slika BiH. Govoreći o spekulativnoj kreditnoj sposobnosti i visokom kreditnom riziku, kao ocjeni koju je dobila BiH, Pavlović je rekao da to znači da se ovdje može doći i napraviti špekulacija, odnosno napraviti poslovni aranžmani koji nisu uredni, redovni i zbog toga i postoji taj rizik. Ipak, on je kazao da stabilan kreditni rejting označava stanje takvo kakvo jeste, u smislu da nema očekivanja nekih bitnih promjena tog stanja.

 

Inače, na osnovu odluka Savjeta ministara, BiH je potpisala ugovore za izradu i praćenje suverenog kreditnog rejtinga BiH sa dvije međunarodne rejting agencije “Moody's Investors Service” i “Standard & Poor's”. Potpisnik u ime BiH je Ministarstvo finansija i trezora BiH, dok Centralna banka BiH, u svojstvu fiskalnog agenta Ministarstva finansija i trezora BiH, koordiniše izradu i praćenje suverenog kreditnog rejtinga BiH. Agencija “Moody's” angažovana je 2003. godine, tako da 2004. godine BiH dobija svoj prvi suvereni kreditni rejting.

Agencija “Standard & Poor's” angažovana je 2008. godine, kada je i dodijelila rejting BiH. Obje agencije redovno prate stanje u BiH i najmanje jednom godišnje dolaze u misiju kako bi u direktnim razgovorima sa zvaničnicima i predstavnicima institucija BiH i entiteta u BiH i predstavnicima međunarodne zajednice, privrednog i akademskog života dobili sveobuhvatnu sliku o stanju i perspektivama zemlje.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close